SCOTT CHISM & THE BETTER HALF – LONG HAUL STEADY

Al vier jaar geleden werd in Mississippi de folk-, bluegrass- en traditionele countryformatie ‘Scott Chism & The Better Half’ opgericht, maar het duurde tot dit jaar vooraleer de groep zijn eerste plaat op de markt kon laten verschijnen. Dat werd het dertien songs tellende album “Long Haul Steady”, waarvoor deze formatie naar de ‘Playground Sound’-studio in Nashville, Tennessee is getrokken en singer-songwriter Braden Land als producer wist te strikken.

Braden Land schreef zelf bovendien drie nummers voor dit album met “Corinth Now”, “Hobo Blues” en “One More Mile”. Voor de vocale prestaties bij deze groep zorgen twee personen: bandleider Scott Chism en de charismatische zangeres Lynsey Terry. De verhalen in de gebrachte songs zijn typerend voor de zogeheten ‘porch’-muziek, liedjes die toepasselijk in de portiek van een huis in de prairie kunnen worden gezongen en niet zelden van de nodige portie humor en moraal voorzien zijn.

Voor de bluegrass-klanken zorgen banjospeler Byron McQuain en violiste Molly Thomas, terwijl het countryaspect vooral wordt belichaamd door de lap steel van Chris Scruggs (o.a. Andrew Bird) en het accordeon van Jen Gunderman (o.a. The Jayhawks & Steve Earle). Hoe de band klinkt kunt u zelf eens bekijken in de bijgaande video van de soulvolle titeltrack van dit album die door Scott Chism wordt gezongen.

Deze groep beweert zelf dat ze voor hun muziek geïnspireerd worden door andere artiesten als Bob Dylan, Emmylou Harris en Gillian Welch. De geest van deze laatste twee dames is dan ook duidelijk aanwezig als Lynsey Terry de leadzangpartijen voor haar rekening neemt, vooral bij de meer typische countrygetinte songs zoals in de ballads “2 > 1” en “Hobo Blues” of in het akoestische slotnummer “One More Mile”.

In countryrocker “Jet’n Dewdrop’s Farm”, “Corinth Now” en de ballad “Good King Josiah” vormen Lynsey Terry en Scott Chism een vocaal duo en dat blijkt een geslaagde keuze door de mooie harmonie tussen beide stemmen. Daarenboven komt ook de bluessound even aan bod in de tracks “Hand Me Down Blues” en “Keep Bearin’ Down”.

Door de mooie variatie in muziekstijlen en het vocale wisselen tussen Scott Chism en Lynsey Terry werd dit debuutalbum “Long Haul Steady” van ‘Scott Chism & The Better Half’ een best aangenaam beluisterbare eerste plaat van deze formatie en kijken wij met plezier uit hoe de opvolger van dit eerste plaatje zal gaan klinken, maar dat zal allicht niet meer voor dit jaar zijn.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Powderfinger Promotions

video