THE FLATLANDERS – THE ODESSA TAPES

Veertig jaar geleden kwamen drie jonge inwoners van Lubbock, Texas samen om hun gemeenschappelijke muzikale interesse te bezegelen door middel van de oprichting van een nieuwe grassrootsgroep die ze ‘The Flatlanders’ noemden. Omwille van het ontbreken van succes gingen ze enkele jaren later alle drie op zoek naar roem als soloartiest en ze slaagden met bravoure in hun opzet. Deze drie muzikanten waren Joe Ely, Jimmie Dale Gilmore en Butch Hancock.

In 1972 trokken ze als groentjes doorheen Texas om hun liedjes voor de lokale gemeenschap live te brengen en op die wijze belandden ‘The Flatlanders’ in januari 1972 in de opnamestudio van Tommy Allsup in de Texaanse stad Odessa. Daar zetten ze 10 songs op tape (een 3-sporen bandopnemer) gedurende een amper een half uur durende live sessie, maar deze opname werd nooit eerder uitgebracht.

In 2012, ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de start van ‘The Flatlanders’, werden deze verloren gewaande opnamen gedigitaliseerd en uitgebracht in cd-formaat als “The Odessa Tapes” door het Amerikaanse countrylabel ‘New West Records’. Daarenboven werden vier nooit eerder uitgebrachte songs aan de tracklist toegevoegd met twee ballads van Gilmore (“Number Sixteen” en het prachtige “Story Of You”) en twee songs van Butch Hancock (het folky “Shadow Of The Moon” en tearjerker “I Think Too Much Of You”). Tegelijkertijd zal een dvd worden uitgebracht met interviews met de herinneringen aan de beginjaren ophalende bandleden, enkele opnamen van akoestische optredens en originele beelden uit de beginjaren van ‘The Flatlanders’.

De ‘recht-toe-recht-aan’ gebrachte, ongepolijste liedjes staan vier decennia na hun eerste opname nog steeds als een huis overeind, hoewel de huidige stemmen van het trio wat meer getekend door de tijd klinken. Maar de loepzuivere zangstemmen van Joe Ely en Jimmie Dale Gilmore zijn nog best gemakkelijk herkenbaar in de meeste country- en folkliedjes op deze plaat. Hun allereerste, destijds geflopte single “Dallas” staat op deze plaat, net als “Stars In My Life”, “Tonight I Think I’m Gonna Go Downtown”, “You’ve Never Seen Me Cry” en het tranerige “The Heart You Left Behind”.

Nadat ‘The Flatlanders’ in 2002 - dertig jaar na hun ontstaan - met de plaat “Now Again” terugkeerden werd het trio een echte hype in de countrymuziek. In 2004 volgde de cd “Wheels Of Fortune” en in 2009 “Hills And Valleys”, wat op veel bijval van de fans van deze drie als soloartiest Americana-songs brengende muzikanten kon rekenen. Deze verloren gewaande opname “The Odessa Tapes” zal er zeker toe bijdragen om de mythe rond ‘The Flatlanders’ nog wat jaartjes langer in stand te houden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: Rough Trade

video