SEAN ROWE – THE SALESMAN AND THE SHARK

Ik was begin vorig jaar al meer dan overtuigd van het geweldige talent van de New Yorkse zanger en songschrijver Sean Rowe. Toen mocht ik namelijk zijn schitterende tweede plaat “Magic” voor Rootstime recenseren. Dat was toen de opvolger voor debuutalbum “27” dat al in 2004 op de markt was gekomen en door zowat iedereen over het hoofd was gezien.

Gelukkig maar dat Sean Rowe er niet opnieuw 7 jaar heeft over gedaan om met nieuw werk op de proppen te komen. Zijn splinternieuwe cd “The Salesman And The Shark” bevat twaalf fantastische nummers, stuk voor stuk tracks die albumproducer Woody Jackson muzikaal heel sober heeft ingekleed. Hierdoor is het geweldige zangtalent van deze moderne folktroubadour tot zijn volste recht kunnen komen.

De doorleefde, soms triest klinkende baritonstem van Sean Rowe lijkt door een zwaar leven getekend te zijn en kan best vergeleken worden met grote zangtalenten als Leonard Cohen of Nick Cave, beiden artiesten die ook perfect weten hoe ze met hun gepassioneerde stem een beoogde sfeer kunnen bepalen in hun liedjes.

Sean Rowe schreef deze nummers allemaal zelf en kon op de medewerking van een hele resem muzikanten rekenen om de songs waardig in te kleden. Zo zingt Isobel Campbell mee op het nummer “Ballad Of Buttermilk Falls” en zingt folkgroep ‘The Living Sisters’ ( met Inara George, Becky Stark and Eleni Mandell) hemelse backing vocals op het schitterende nummer “The Lonely Maze”. Ook de dynamische violiste Petra Haden van ‘The Decemberists’ tekent present op enkele tracks, hier weliswaar als achtergrondzangeres.

Liedjes die alle potentieel in zich hebben om ‘all time classics’ te worden zijn het eerder vernoemde “The Lonely Maze” en het aan Nick Cave herinnerende “Bring Back The Night” en “Signs”. Maar ook andere tracks zoals “Flying” (zie video), “The Wall” (een somber duet met zangeres Inara George), de ballad “Old Shoes” (een duet met Marketa Irglova van ‘The Swell Season’) en het o zo sfeervolle “Thunderbird” zullen hier nog vaak door de speakers weerklinken.

Als u op zoek bent naar een plaat van een zanger die u het gevoel kan geven dat hij uitsluitend voor u alleen aan het zingen is en daarbij uw gevoelige snaar zal weten te raken, dan kunnen we het album “The Salesman And The Shark” van deze Sean Rowe warm aanbevelen. Dit is een klassieker in wording van een grote ster in wording met een onvergetelijk stemgeluid. Het album hoort dan ook gewoon thuis in de platencollectie van elke rechtgeaarde muziekliefhebber, dus zeker ook in de uwe.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Anti-

Distr.: [PIAS]

video