SMALL BLUES TRAP featuring GEORGIA SYLLEOU – THE LONGEST ROAD I KNOW

Al negen jaren bestaat de Griekse band “Small Blues Trap”. De bandleden zijn Paul Karapiperis (zang, mondharmonica, steel guitar, keyboards), Panagiotis Daras (lead & rhythm electric guitar), Lefteris Besios (electric bass) en Stathis Evageliou (drums, percussion) – op dit album vier maal bijgestaan door de zangeres Featuring Georgia Sylleou. Ze hebben in deze periode vijf studio albums uitgebracht. In 2004 “Small Blues Trap” met blues covers, waarmee hun persoonlijke stijl en invloeden is vastgelegd. In 2005 brengen ze het album ”Our Trap” met twaalf eigen blues nummers. In 2006 brengen ze “Crossroad Ritual” (blues / blues rock) uit en in 2010 “Red Snakes & Cave Bats” (blues / blues rock). Op dit album staan opnieuw twaalf nieuwe songs en een cover / arrangement van “Buy A Dog”, een nummer van een andere, de oudste en heel populaire Griekse blues groep “Blues Wire” van frontman Elias Zaikos. Vanaf het éérste album is de bezetting van de groep dezelfde gebleven. Hun stijl is beïnvloed door meerdere andere stijlen als classic rock, jazz en natuurlijk ook blues. Artiesten zoals Willie Dixon, Howlin' Wolf, Little Walter, Albert King, Muddy Waters, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson (1&2), Jimmy Reed, T-Bone Walker, Elmore James, Tampa Red, Son House, Robert Johnson, Bo Diddley, Buddy Guy, Freddie King, Stevie Ray Vaughan, John Campbell, Paul Butterfield, Peter Green, Tom Waits, Captain Beefheart, Jimi Hendrix, Rory Gallagher, Led Zeppelin, The Doors...en nog vele anderen zijn heel belangrijk voor de groep. Hun muziek kan omschreven worden als vintage, met heel veel eigen passie en emotie. De nummers gaan over liefde, pijn, armoede, eenzaamheid, woede en andere gevoelens, die de typische elementen zijn van de blues. Zangeres GEORGIA SYLLEOU is geboren in Thessaloníki , studeerde muziek en zong in Griekenland en Oostenrijk. Ze studeerde muziek en dramatiek verder in Nederland. Ze is soliste geweest in diverse ensembles. Vanaf 1995 werkt ze samen met schrijver / pianist Papadimitriou en sinds 2008 met pianist / componist Yiannis Fillippoupolitis.

Het vijfde album “The Longest Road I Know” bevat tien tracks waarvan de zangeres Georgia Sylleou enkele nummers voor haar rekening neemt. Tien lange titels laten ons niet direct vermoeden waar het hier allemaal over gaat. Wat de titel van het album wel laat vermoeden is, dat ze allen op zoek zijn naar een weg, om te kunnen ontsnappen aan de soms vervreemde realiteit. Vier nummers zijn gezongen door  Georgia Sylliou: 1”The Longest Road I Know” (de titelsong en een eerste kennismaking met de gast zangeres. Veel dramatiek en pathos en … hoge noten), 4”I’m Nothing But A Good Man” (in de strofen afwisselend met Paul Karapiperis, die ook de mondharmonicapartij voor zich neemt), 7”When I Whisper My Fears To My Baby” (een rustig nummer begeleid op akoestische gitaar, met veel sensueel gefluister. Door de magie en de mondharmonica, een geslaagd nummer.) en het laatste nummer van het album 10”Your Mind Keeps Ramblin’” (een nummer met mooie en lange gitaarsolo’s). Sylliou laat duidelijk horen dat ze een klassiek geschoolde zangeres is met heel veel ervaring. Ze zingt van hoog naar laag, fluisterend, prevelend met veel dramatiek, passie en emoties. De nummers die de groep brengt zonder Sylleou, zijn vergelijkbaar qua stijl en tragiek. Ze klinken heel sfeervol, maar donker, met heel veel gitaareffecten en lange mondharmonica tussenkomsten. 2”It Sure Looks Funny” is het éérste nummer met zang door Karapiperis. Storend is zijn soms moeilijke (verstaanbare) uitspraak van het Engels en het te theatrale. Het nummer  6”Take Me Away From All Of These” typeert dit album. De groep wil toestanden aanklagen: pijn, verdriet en armoede en wantoestanden. 8”Rememberin’ The Good Ol’ Days” is een nummer van Daras, die ook de zang doet. Het is een lange aanklacht vol van heimwee en herinneringen. Het nummer 9”The Black Crow King” is episch maar iets te weinig onderhoudend.

Het vierde album “The Longest Road I Know” is één brok Griekse pathos en dramatiek. Georgia Sylleou laat horen dat ze een gedegen geschoolde klassieke zangeres is en Paul Karapiperis, die de meeste nummers zelf schreef, een goed mondharmonicaspeler en gitarist. De nummers zijn vrij tragisch, donker en etherisch. De meer bluesy stijl van de vorige albums  vinden we niet uitgesproken terug in dit album. Hier gaat in dit album op de eerste plaats om de sfeer en de vele solo’s. Ook voor dit soort onderhoudende passionele muziek zal er een geïnteresseerd publiek zijn.        

Eric Schuurmans

 

Line up:
Paul Karapiperis: harmonica, steel guitar (1,2), lead & backing vocals, keyboards
Panagiotis Daras: lead & rhythm electric guitar
Lefteris Besios: electric bass
Stathis Evageliou: drums, percussion
Featuring Georgia Sylleou: vocals (1,4,7,10)

Discography:
“Small Blues Trap”:
2004: “Small Blues Trap” (blues)
2005: ”Our Trap” (blues)
2006: “Crossroad Ritual” (blues / blues rock)
2010: “Red Snakes & Cave Bats” (blues / blues rock)
2013: “The Longest Road I Know” (pop / rock)
Georgia Sylleou:
1994:  “Trackers Of Jura, Songs Of The Hebrides” (12 Celtic songs from the Hebrides Islands) – LYRA
1996: “The Song Of Lulu” (lyrics and music by Sakis Papadimitriou) - AnoKato Records
1998: “Open Routes” (9 stories) – AnoKato Records
2000: “Ballad Of The Pirates” (poems and songs by Kurt Weill, Berthold Brecht & Tom Waits) – Ankh Productions
2002: “Nosferatu” - Ankh Productions
2002: “The Rope Walker” (lyrics by Yannis Ritsos, music by Thanos Mikroutsikos) – EMI
2005: “Nosfetura A Monopoli” - Anakrousis
2007 : “Alguien Le Dice Al Tango” – Ankh Productions

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shelter Home Studio

video - “Your Mother Told You”