BOTTLENECK JOHN - ALL AROUND MAN

In de Britse pers werd hij al eens de Van Gogh van de Europese Bluesscène genoemd. Voor ons is dit een vergelijking waar we niet echt enthousiast over zijn. Waar we wel laaiend over zijn is over zijn benadering van de blues. Zijn voorgaande “Northern Heart, Southern Soul” (zie recensie) was een héérlijk album en deze “All Around Man” hoeft er niet voor onder te doen.

Johan Eliasson aka Bottleneck John is begenadigd met een warme, soulvolle stem en een fantastisch gitarist. Denk aan de stijl van Son House ofte Bukka White en in dezelfde geest speelt deze Zweedse artiest. Deze bluespioniers als voorbeeld maar met een eigen persoonlijke touch erin verweven, zo kan je het stellen. Mooiste voorbeeld hiervan op deze uitgave is “Come On In My Kitchen”. Het nummer, inmiddels haast plat gecoverd krijgt een bijzonder ingetogen versie toebedeeld, in tegenstelling tot de onderliggende gedachten van Robert Johnson toen hij het nummer componeerde. Stoort dit ? neen, bijlange niet, het noopt je tot concentratie en laat je toe zijn subtiele snarenspel nog meer te bewonderen.

Dat Bottleneck John niet vies is van wat risico bewijst hij met zijn versie van Tom Waits’ grandioos nummer “Jesus Gonna Be Here”. Je moet lef hebben om je daar aan te wagen. Zijn inspiratie haalde hij bij de versie van Blind Boys Of Alabama en het weze gezegd dat de elektrische slide op de Kawai uit midden jaren zestig zijn persoonlijke benadering helpt om méér dan aanvaardbaar te maken. De vuile gitaarlijnen vullen perfect de geest van de song aan.

Naar goede gewoonte heeft Bottleneck John ook weer fraai volk opgeroepen om wat steun te geven. Mattias Nordqvist is alweer zijn eigen geïnspireerde zelve op de toetsen. Wat hij laat bewonderen op de Hammond op Tony Joe White’s “Out Of The Rain” is om van te smullen. Er hangt een wat nostalgisch sfeertje rond dit album. Een reis naar het verleden met nummers die eerder eenvoudig dan wel emotievol zijn. ’s Mans stem leent zich perfect daartoe, je zou haast vergeten dat hij ook een meesterlijke multi-instrumentalist is. Je moet eens luisteren naar het instrumentale “Mandolinferno”. De titel spreekt al boekdelen. Samen met Lars Astrand geeft Bottleneck John serieus van jetje op de mandoline. Het niveau van de voorganger wordt niet gehaald misschien ook omdat deze plaat minder toegankelijk is maar fans van Bottleneck John mogen blindelings aanschaffen !

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

Label: Opus 3 Records