MICKE BJORKLOF & BLUE STRIP - AFTER THE FLOOD

De Finse groep “Blue Strip” is gevormd rond frontman Micke Bjorklof (vocals, harmonica, rhythm guitar). Ze zijn al meer dan twintig jaren een begrip in Scandinavië en worden er als de ambassadeurs van de blues beschouwd. Ze treden vaak in Europa op en werkten al op het podium samen met BB King, “The Fabulous Thunderbirds”, “Little feat”, “Bill Wyman’s Rhythm Kings”, Salamon Burke en Robert Plant. Micke Bjorklof vormt in 1991, samen met bassist Seppo Nuolikoski de groep “Blue Strip”. Op enkele kleine wijzingen na, is de line up de laatste vijftien jaren onveranderd gebleven. In hun beginjaren treden ze op als akoestische blues pub rock cover band. Later gaan ze elektrisch spelen en hun eigen roots en blues nummers schrijven. Lefty Leppänen wordt beschouwd als één van top slide gitaristen in Europa. Op vibrafoon is de percussionist Timo Roiko een uitzonderlijk virtuoos en drummer Teemu Vuorela valt op zich door zijn dynamische stijl. MB & “Blue Strip” winnen met hun album “Three Times Seven Is…” uit 2002, de prijs van ‘The Best Blues album of the year award in Finland’. In 2007 brengen ze “Whole ‘Nutha Thang” uit. Dit album is opgenomen in Londen, met Neil Brockbank (Nick Lowe, Tanita Tikaram, Alison Moyet, Bryan Ferry…) als producer.

Wat de groep altijd geïnspireerd heeft, is de authentieke New Orléans sound. Al jaren is hun grootste wens, om in New Orléans ooit eens een album te kunnen opnemen… In de zomer van 2012 wordt deze droom waar. Het vijfde studio album “After The Flood” is in de beroemde ‘Piety Street Recording’ studio in New Orléans, LA, opgenomen, met als producer Mark Bingham (Dr. John, John Mooney, Neville Family, Tab Benoit, John Scoffield, Elvis Costello, Allen Toussaint…). Op het album staan twaalf originele tracks. In de nummers is meer percussie, ritme en gitaar te horen, waardoor de nummers donkerder en hoekiger zijn t.o.v. vroegere opnamen. Het resultaat is een mix van groovy blues rock en funky New Orléans soul en R&B.  

MB & zijn Finnen openen met 1”House For The Blues” zoals voorspeld, met groovy blues rock (zowat in de stijl van de “Delta Saints”) en met de nadruk op funky ritmewisselingen, mondharmonica en slimme percussie.  2”Jack The Black Hat” is een erg fascinerend maar, zeker gezien de tekst, luguber nummer over een eigenzinnige, ongeluk brengende man met de zwarte hoed. Door de zang wordt het angstgevoel aangescherpt en de portie voodoo verdubbeld.  3”Water From Your Shoe” is een liefdesverklaring met een funky jazzy aanbod van de man, die alles wil doen om haar te behagen. “I’ll come back to you, I drink water from your shoe”. En de solo op het einde, dat is de max.  In 4”Woogie Or Die” en 5”Understanding” horen we waarom Lefty Leppänen gecatalogeerd wordt als een van de beste slide en steel gitaristen in Europa. Met, en je hoor ze niet alleen in deze tracks, een pluim op de hoed van backings Michaela Harrison & Alexis Marceaux! Ze klinken als engelen. Interessant is te horen hoe de moraal in 6”King Alcohol” met een minimum aan middelen, maarsubliem aan de luisteraar overgedragen wordt.  Een eerbetoon aan New Orléans, na de overstroming mag op dit album zeker niet ontbreken. De titelsong 11”After The Flood” drijft op een Santana ritme rustig door de stad en de herinneringen, nadat de chaos verdwenen is.  De afsluiter 12”Open Up Open” is een kreet, een rustige smeekbede. “Should I stay, should I go…”  De overige tracks zijn: 7”Sometimes”, een kreet voor aandacht in Chicago blues stijl - 8”Gumbo Mama”, een nummer waar ook producer Mark Bingham aan mee schreef, is voodoo uit de swamps van New Orléans  - 9”Jezebel”, een funky dame die je avond en je hoofd dooreen haalt…  - 10”Ramblified”, een nummer in Seasick Steve stijl dat bewijst dat de roots muziek nog een toekomst heeft. “Oh, let the bluesman sing!”

De trip van Micke Bjorklof & “Blue Strip” naar New Orléans, is te horen aan het groovy resultaat, was de moeite meer dan waard! Als dit album aangeeft wat deze band nog meer in zijn bereik heeft, dan is het laatste woord over deze interessante Finse blues formatie zeker nog niet gezegd of geschreven.   

Eric Schuurmans

 

Line up:

Micke Bjorklof: vocals, harmonica, rhythm guitar

“Blue Strip”:
Lefty Leppänen: electric & slide guitar, National steel guitar, backing vocals
Teemu Vuorela: drums
Seppo Nuolikoski: bass, backing vocals
Timo Roiko: percussion, malletKAT (vibraphone)

With:
Brian Coogan: Hammond organ, Wurlitzer, grand piano
Michaela Harrison & Alexis Marceaux: backing vocals

 

Discography:

1997: “From Four Until Late” – Stripped Music
1999: “Swamp Baby” – Bluelight Records
2002: “Three Times Seven Is…” – Bluelight Records
2004: “Big Bag” (Micke & Lefty) – Bluelight Records
2007: “Whole ‘Nutha Thang” – Bluelight Records
2010: “Up The Wall” (Micke & Lefty, feat. Chef) – Hokahey! Records
2013: “After The Flood” – Blues Boulevard

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard
Distr.: Music Avenue

video