STAN WELLS – HIGH TIDE

Het is toch zeer opmerkelijk om te zien dat iemand er 35 jaar over heeft gedaan om vijftien liedjes te schrijven die nu op zijn officiële debuutplaat terecht zijn gekomen. Dat is wat de uit San Francisco stammende singer-songwriter Stan Wells is overkomen. Hij is vele jaren actief geweest als groepslid van de folkformatie ‘Well Perked’ met als twee overige leden het ook al stevig in de zestig zijnde echtpaar Michael en Betty Perkins.

Samen met ‘Well Perked’ heeft hij nu dus zijn allereerste soloplaat uitgebracht en daarvoor kon hij eveneens rekenen op de onbaatzuchtige medewerking van enkele grote iconen uit de wereld van de folkmuziek zoals de New Yorkse performer Ramblin’ Jack Elliott, virtuoos violist David LaFlamme, bluegrass mandolinespeler David Grisman en gitariste Nina Gerber, een dame die eerder ook al meespeelde op platen van o.a. Dave Alvin, Karla Bonoff, Nanci Griffith, Betsy Rose en Kate Wolfe.

De titeltrack “High Tide” (zie video) is een soort gospelsong die heel lo-fi en sober gebracht wordt. David LaFlamme excelleert daarna met zijn viool in het nummer “Fantasy Junction”, een melancholisch liefdesliedje van een afscheidnemende man. Mooi is zeker ook het in harmonie met Betty Perkins gezongen liedje “Hello” waarop David Grisman voor knap werk op mandoline zorgt.

De teneur van deze plaat is zo goed als helemaal intimistisch, licht georkestreerd en haast fluisterend en lieflijk gezongen. “Sit Beside Me”, “I Just Want To Tell You” en de vier liedjes met Nina Gerber op gitaar zijn hiervoor illustrerend: “The Answer”, “Like A River”, “Good Bye” en “Cloudburst Suite” zijn sfeervolle folksongs die het best zullen klinken en waar u het meest zal kunnen van genieten bij invallende duisternis en een rustig moment, eventueel met je geliefde tegen je aan liggend.

Als het tempo van de songs een beetje naar omhoog gaat, lijkt het alsof de liedjes zelf ook wat lichter zijn geworden. Dat gevoel krijg je o.a. bij de nummers “Rivers Got To Flow”, “Here We Go Again” en “My eBabe”, één van de meest recente composities met de knap gevonden zin ‘I was gonna be her number one eMan, but My eBaby just treats me like spam’.

“High Tide” van Stan Wells is een album met een serie mooie folkballads en luisterliedjes die hij dus geselecteerd heeft uit zijn songschrijverswerk van de voorbije 35 jaar. De hamvraag blijft dus of er nog meer nummers vanuit die catalogus zullen gaan opduiken in de volgende jaren, want nog eens 35 jaar wachten op een nieuw album van Stan Wells lijkt me eerlijk gezegd toch net iets te lang.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video