PETE – I AM WILSON

Er broeit weer wat in de buurt van Leuven en meer bepaald in de Fandango studio’s in Boutersem, waar singer-songwriter Piet Vastenavondt, onder de korte maar krachtige naam Pete, in een productie van Dirk Lekenne zijn schitterende debuutplaat “I Am Wilson” opnam. De Dijlevallei heeft al meer dan één groot singer-songwritertalent gebaard, maar wat Pete met “I Am Wilson” als eerste release neerzet, doet je wel even slikken van emotie. Met rakende teksten, een unieke stem die diep in je ziel snijdt zoals een Jeff Buckley of hoge toppen scheert zoals de breekbare vocalen van een Jon Anderson, opgesmukt met heerlijke close harmonies en gepaste instrumentale details om U tegen te zeggen, getuigt van een getalenteerde artiest, die niet enkel zijn nummers juist aanvoelt maar dit ook weet over te zetten op plaat. Voor Pete valt met “I Am Wilson” duidelijk alles in de juiste plooi: de juiste nummers met de juiste artiesten op de juiste plaats. Waar kan een artiest nog meer van dromen.

Piet Vastenavondt heeft zolang hij zich herinnert al nummers geschreven, maar heeft vandaag eindelijk de knoop doorgehakt om onder de artiestennaam Pete zijn eigen songs uit te brengen, met treffende teksten over dingen die hem nauw aan het hart liggen zoals liefde, ouderschap en hartenpijn. De stemmen staan voorop op “I Am Wilson”, met schitterende harmonieën, die je zowel beelden van Crosby, Stills, Nash and Young als van The Eagles laten voorbij glijden. “I Am Wilson” is duidelijk het gedegen werk van een singer-songwriter, maar er is meer dan dat. Het album klinkt bovendien zeer gevarieerd met invloeden van roots en Americana. Je voelt wel dat de nummers er één voor één ook solo staan en even goed uitblinken wanneer ze voorgedragen worden door één man met zijn akoestische gitaar, maar Pete zijn begeleidingsband tilt de songs nog naar hogere regionen. Aan de drums vinden we Walter Mets, terwijl de overige percussie en het uitmuntende slide gitaarwerk door Dirk Lekenne wordt verzorgd. De ritmesectie wordt vervolledigd door Luk De Graaff op bas en het zijn Bart Van Huyck en Ian McCole die de elektrische gitaarpartijen voor hun rekening nemen.

Het zijn de donkere bariton gitaarnoten van het droef om liefde smekende “Would You Come Down” die ons op één tegel plakken en ons dadelijk een in liefdesverdriet gedrenkte traan doen wegpinken op de aangrijpende, dramatische zangpartij van Pete. Liefde is een veel bezongen onderwerp op “I Am Wilson” en ook “She Goes” is zo’n knap opgebouwde ballade waar Pete de break up met zijn geliefde bezingt, die in het begin enkel steunt op een mijmerende akoestische gitaarstrum en heerlijke harmonieën, maar gaandeweg krachtig zijn weg baant doorheen dit verdriet met de hulp van dramatische, elektrische powerakkoorden en wervelende stemmen. Ook de verantwoordelijkheid en de zorgen van het ouderschap verwerkt Pete in zijn songs, zoals in de knappe rootssong “Daddy”, meesterlijk getokkeld op akoestische gitaar en doorkruist met de krachtig slidende Dobro sound van Lekenne, afgewisseld door de dartele ukelele van Van Huyck. Even over de schouder terugblikken naar het warme nest en zijn opgroeiende kroost levert het schilderachtig verhalende “Close To Home”op, één van de meest hartverwarmende ballades van het album, doordrenkt van weidse slidegitaar accenten en de knapste close harmonies. Het krachtigst rockend komen het walsende “What’s The Matter John”, met stevig elektrisch gitaarvuurwerk van het duo Van Huyck – McCole en het heerlijk funky “Heartaches” uit de hoek, waar Pete alles zou geven voor het beantwoorden van zijn liefde. Tekstueel is “Naturally” de grootste parel aan Pete’s kroon, een meer dan vijf minuten durende ballade vol levenswijsheid die besluit met de zin “It all comes down on you naturally” en de rest is volgens hem allemaal “Make believe”. Het album houdt je moeiteloos vast tot bij de slotnoot waar “Keeper Of Your Heart” je letterlijk in alle eenvoud bij je nekvel grijpt met de formule minder is dikwijls meer, met enkel Pete’s breekbare, hoge fluister in zijn stem en zijn ontroerende gitaartokkel op Dobro.

Pete eist met zijn schitterende debuutplaat “I Am Wilson” al dadelijk zijn plaats op in de Belgische singer-songwriter wereld met een unieke stem en een aangeboren echtheid die enkel eigen is aan pure rasartiesten. Zijn songs zijn recht uit het hart en leven gegrepen en krijgen met de hemelse close harmonies en de schitterende arrangementen, ingespeeld door een groep van rasartiesten nog meer kracht. Als de Sint je heeft overgeslagen zal de Kerstman er wel voor zorgen dat je met “I Am Wilson” gegarandeerd kan genieten van intens luisterplezier, bij voorkeur aan een knisperend haardvuur.

Yvo Zels

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fandango Music

video