BARRELHOUSE - FEELS LIKE HOME

Kevin Burke aka Barrelhouse is een New Yorkse singer/songwriter/gitarist die ons met “Feels Like Home” zijn debuutalbum presenteert. Zijn interesse voor de finger-style akoestische blues komt voort uit een reis die hij maakte doorheen Nashville, Memphis en Mississippi. Hij schaafde zo aan zijn eigen manier van spelen tot hij een bevredigend gevoel had toen hij de nieuwe stijl onder de knieën had. Zijn muziek is een mengeling van Blues, Country en Bluegrass gespeeld in diverse toonaarden.

Het meest opvallende bij beluistering van dit debuut is de fenomenale snelheid waarmee Barrelhouse de snaren geselt. Hij lijkt bijwijlen zo snel te spelen dat zijn stem bij wijze van spreken zijn vingers niet kan volgen. Zo lijkt het af en toe of hij teveel tekst wil ten berde brengen in een wanhopige poging om de snaren te kunnen volgen. Dit kan wat geforceerd overkomen en een bedrieglijke eerste indruk geven.

De man schreef alle elf de nummers zelf en vooral de opener van dienst en tegelijk het titelnummer is met de fingerpicking stijl en vocale harmonieën een prima bluessong. Meteen daarna volgt het razend snel gespeelde “You Never Listen”. De briljante fingerpicking en heerlijk slide werk in dit nummer zijn niet minder dan indrukwekkend. De instrumentale nummers “The Cadillac” en “Maine In October”lenen er zich uitstekend toe om je volop te concentreren op ’s mans gitaarspel en wees maar zeker dat de snelheidsmeter ook hier in het rood gaat staan! Het plezant verhalende “Day At The Beach” heeft een wat schijnbaar hoognodige rustpauze in het midden van de song maar even later wordt het tempo toch terug de hoogte in gejaagd.

Zijn stem doet me heel soms aan Loudon Wainwright III denken maar het is toch vooral het snarenspel dat imponeert. Het fantastisch mooie “Nowhere In Sight” mag hier illustratief voor zijn. Misschien wat minder snel maar tevens adembenemend fraai. Het wat tragere, naar country neigende, “Business As Usual” is voor ons één van de hoogtepunten op deze release met dat inventief snarenspel en harmonisch gezang. Maar hetzelfde kan gesteld worden van afsluiter “Slappy”, een countryblues waarin de man nog eens alles uit de kast schijnt te willen halen.

Barrelhouse, niet te verwarren met de Nederlands Bluesband, heeft een fraaie plaat op de markt gebracht. Hij moet zich misschien wat hoeden voor eentonigheid in zijn songs maar hij is tegelijk een briljant gitarist die liefhebbers van het betere akoestische werk absoluut moeten ontdekken.

Luc Meert

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video