C. DANIEL BOLING – SLEEPING DOGS

De stad Albuquerque in de Amerikaanse staat New Mexico is de drukstbevolkte stad in dat gebied. Het is ook de woonplaats van singer-songwriter C. Daniel Boling die in de voorbije vier jaar dertien nummers heeft gecomponeerd die hij nu in de studio heeft opgenomen en die te horen zijn op zijn recentste album “Sleeping Dogs”.

C. Daniel Boling debuteerde op 50-jarige leeftijd op plaat met het dubbelalbum “Perfectly Stable” in 1999 en daarna volgden drie verdere cd’s met “Welcome Home” in 2000, “The Old International” uit 2003 en “He Dreams” uit 2009, terwijl er in dat jaar ook nog een live album op de markt verscheen onder de titel “Live! From The Winter Folk Festival”.

Op de openingstrack “Moderation” van de nieuwe plaat speelt C. Daniel Boling op banjitar, een kruising van akoestische gitaar en banjo, terwijl er bij een aantal songs op de cd vocale ondersteuning te horen is van een aantal meezingende medemensen zoals Jono Manson, Larkin Gayl, Ren & Andi Renfree (van het Texaanse folktrio ‘2-Bit Palomino’) en zijn twee dochters Ellen en Clara Boling bij het uptempo gebrachte en opnieuw door banjitar begeleide nummer “Someday”.

Voor het overige is de instrumentatie op de liedjes zeer sober gehouden en blijft het enkele keren beperkt tot enkel akoestische gitaar, terwijl in andere songs amper één instrument werd toegevoegd. Dat is het geval bij het met enkele Spaanstalige zinnetjes opgesmukte “Doesn’t Get Better Than This” waarin dobro en mandoline te horen zijn, in “Never Speak To Me Again” en “Summer Sweetcorn” met cello door Deborah Barbe, “Hooked” met tuba door Bonnie Raitt’s bassist Freebo en “Nobody’s Business” met piano gespeeld door Bill Ward, het derde lid van ‘2-Bit Palomino’.

Qua muziekstijl zou je het werk van C. Daniel Boling kunnen vergelijken met dat van iemand als James Taylor, Tom Paxton, Pete Seeger of Chip Taylor. Hij performt als een zingende troubadour die zijn boeiende verhaaltjes kwijt kan in zijn songs. Dat hij dat op dezelfde wijze probeert te doen als zijn soortgenoten in de Middeleeuwen blijkt uit het feit dat hij net als zij permanent rondtoert om zijn liedjes zoveel als mogelijk live voor een publiek te gaan spelen.

(valsam)
“C. Daniel Boling delivered his fifth studio album ‘Sleeping Dogs’ which contains 13 selfpenned troubadour songs that are accompanied by modest instrumentation and some excellent harmony vocals. His stories about love, life and loneliness have to be heard and enjoyed by a large audience of which you can be one participant.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Berkalin Records

Info: Hemifran