TOMMY CASTRO & THE PAINKILLERS - THE DEVIL YOU KNOW

Van de Award winnaar Soul / Blues / R & B zanger en gitarist Tommy Castro zal zijn nieuwe album, "The Devil You Know" op 21 januari verschijnen. Castro is vooral bekend geraakt om zijn stoere, rockende R & B, en wist daarbij ook veel fans over de hele wereld te vergaren met zijn opruiende live optredens. Hij is de laatste jaren zeker niet blijven stil zitten en in alles wat hij deed en dacht waren zijn ogen en oren steeds stevig gericht op de toekomst. "I'm always moving forward, going outside of my wheelhouse, listening to new music and incorporating new ideas" zegt Castro. "The contemporary blues scene is full of fresh, new sounds. It's an exciting time".  Zijn nieuwe album "The Devil You Know", opgenomen in Sausalito en San Rafael, Californië, met zijn vurige nieuwe band The Painkillers, en geproduceerd door Castro en Bonnie Hayes, kunnen we dan ook best omschrijven als hedendaagse blues, maar zeker ook vernieuwende blues waarmee Castro zich zeker binnen de blues-rock-scène een nog sterkere positie gaat verwerven, want deze plaat is in het begin van het nieuwe jaar meteen een grote aanrader, meteen ook zijn derde release voor het Alligator label.

Tommy Castro groeide op in San José Californië. Hij begon gitaar te spelen en onder zijn vroegste helden waren Eric Clapton, Elvin Bishop en Carlos Santana. Hij ging luisteren naar de helden van zijn helden, B.B. en Freddie King, Buddy Guy en andere bluesartiesten. Hij toerde twee jaar met The Dynatones en begon in 1991 onder eigen naam op te treden. Het zou nog tot 1996 duren voor hij zijn solodebuutalbum "Exception to the Rule" zou maken, waarmee hij meteen de aandacht van de internationale blues pers mee trok. En ze zijn lovend over hem, iemand als Carlos Santana noemt hem 'the future of the blues'. In 2001 verscheen "The Essential Tommy Castro", toen nog bij Blind Pig records. Hetzelfde jaar verscheen bij 33rd Street Records het album "Guilty of Love" en twee jaar later vond hij onderdak bij Heart and Soul Records, waar het album "Gratitude" verscheen, een album waarin hij een eerbetoon bracht aan zijn leermeesters: de oude blues- en soulmaten. Op deze plaat speelde hij zeer keurige uitvoeringen van B.B. King, Muddy Waters, Howlin' Wolf e.a. In 2005 verscheen "Soul Shaker" en in 2007 was het de beurt aan die prachtige cd "Painkiller", met producer John Porter (B.B. King, Elvis Costello, Buddy Guy). Deze cd waarop tevens ook Coco Montoya, Teresa James en Angela Strehli mee doen en het album "Soul Shaker" verschenen in zijn toen welvertrouwde Blind Pig stal.

Voor het album "Hard Believer" (2009) verkoos hij wederom John Porter als producer, en is opgenomen in zijn thuishaven, San Rafael, Californië, maar is wel Castro's eerste release voor het Alligator label van Bruce Iglauer. Een plaat waarbij Castro wel degelijk bewijst waarom hij in de ganse blueswereld naam en faam heeft gemaakt. Samen met zijn band maken ze op deze plaat ouderwets dampende bluesrock, die veel doet denken aan Otis Redding zoals de titeltrack, die klinkt zoals deze soullegende zong in de jaren '60. Maar de rechtgeaarde bluesliefhebber komt sowieso goed aan zijn trekken in de andere tracks op dit album. Tommy Castro is uiteraard ook zowat de muzikale kapitein van de legendarische Rhythm & Blues Cruises. Geïnspireerd door de spannende jam sessies op het schip besloot Castro dan ook met zijn band dit ook voor publiek op het vaste land te gaan uitvoeren,  het ook op cd en dvd te laten opnemen en zo verscheen in 2011 het album "The Legendary Rhythm & Blues Revue – Live",  het jaar dat ook Alligator Records haar 40ste verjaardag vierde met deze release.   

Op zijn nieuwe album "The Devil You Know", zijn alle tracks samen met anderen geschreven, mengen blues en energieke rock, en komen het best tot leven met zijn Painkillers: bassist Randy McDonald (van de oorspronkelijke Tommy Castro Band), toetsenist James Pace en zijn trouwe Painkiller drummer Byron Cage. Daarnaast voegen ook vele vrienden van Castro -  waaronder Alligator label maatjes Marcia Ball en The Holmes Brothers -  hun talenten aan deze release toe. Andere gasten zijn onder andere de gitaristen Joe Bonamassa en Mark Karan, gitarist en zanger Tab Benoit, vocalisten Samantha Fish en Tasha Taylor en harmonica speler Magic Dick. "The Devil You Know" is natuurlijk  wederom een Tommy Castro album geworden, dus je weet dat je een release gaat horen die zwaar gaat leunen op zijn gitaar, en deze formule blijft hij dan ook trouw. En dit terwijl zijn zang nu nog steeds na 15 albums fantastisch soulvol klinkt. Als je dan de lijst van spelers die hun bijdragen verlenen aan deze release hier aan toevoegt, dan weet je meteen als de cd éénmaal in de cd-speler van de auto zit deze zeker zal opwarmen, en u zal beslist deze winter geen ijskrabber nodig hebben.

Opener, en meteen de titeltrack zet zowel wat genre als sfeer betreft de toon voor dit album: blues gebouwd op een stevig ritme met bluesy gitaartonen geven meteen een blik op de 12 tracks die gaan volgen. Een favoriet hier proberen uit te kiezen zal uiterst moeilijk zijn, want er is niet één zwakke track te bespeuren. Deze band is zeer strak, en The Painkillers passen goed bij elkaar en vooral complimenteren  Castro zeer goed. Castro bewijst nog maar eens dat hij zeker behoort tot de top van de huidige bluesscène en laat zien waarom hij één van de meest populaire bluesgitaristen is die er anno 2013/4 zijn. Deze cd staat vol met blues en soul met net genoeg rock om het steeds opwindend te houden. Misschien maken de originals wel de meeste indruk, maar we vinden op deze release een zeer catchy versie van Wet Willie's klassieker "Keep On Smilin" waarbij Mike Duke niet alleen fantastisch op zijn piano speelt maar ook de zang voor zich neemt. In dit nummer begeleidt Mark Karan met zijn Southern rockende gitaar tevens ook zeer smaakvol The Painkillers.  De gastenlijst op Tommy's nieuwste album zit dus vol met bekende namen zoals Joe Bonamassa, die eerder wat ernstig gitaarwerk op "I’m Tired" toevoegt. Samantha Fish leent haar fantastische stem  aan de upbeat "Medicine Woman". Tab Benoit zijn bijdrage is er op gitaar en zang in het nummer "When I Cross The Mississippi". Marcia Ball helpt vocaal en op piano Tommy in "Mojo Hannah" en The Holmes Brothers leveren zeer solide achtergrond vocals in het goddeloze "Two Steps Forward", waarbij ook Magic Dick groots mag uithalen op zijn bluesharp. U heeft het waarschijnlijk begrepen, een favoriet uit deze 13 nummers kiezen is gewoon onmogelijk. Castro en zijn band spelen een mengeling van blues, soul en rock met soms een funky sausje er over. "The Devil You Know" is dan ook zijn meest volwassen cd, een cd waar het spelplezier van afdruipt, en dus alle reden om dit album aan te schaffen.

 

Artiest info
Website  
 

Label : Alligator Records

video