MELISSA RUTH & THE LIKELY STORIES – AIN’T NO WHISKEY

Een paar jaar geleden werkte de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Melissa Ruth uit Eugene, Oregon samen met haar echtgenoot en gitarist Johnny Leal aan een opvolger voor haar akoestische plaat “Underwater And Other Places” die ze in 2008 had uitgebracht. In die periode stootte ze in een lokale muziekwinkel op een prachtige ‘Guild Freshman’ elektrische gitaar uit 1958. Ze kocht het instrument meteen en werd er door geïnspireerd tot het spelen van jazz- en bluesnummers die ze in hun eigen oude platencollectie hadden zitten. Melissa Ruth begon daarop zelf dergelijke nummers te componeren en nadien nam ze die in de opnamestudio op voor de cd die nu onder de titel “Ain’t No Whiskey” op de platenmarkt is verschenen.

De liefde, het geluk, de vrede, het verlangen en de emoties vormen de onderwerpen van de negen songs op deze plaat. Samen met haar man op gitaar en diens broer Jimmy op drums (samen ‘The Likely Stories’) speelden ze de songs in een intieme setting in de studio en die ingetogen sfeer is duidelijk terug te horen in de nummers. Het openingslied “Drive In The Rain” klinkt naakt en eerlijk, terwijl de wondermooie titeltrack “Ain’t No Whiskey” verhaalt over de gevoelens die je niet zo maar opzij kunt zetten of vergeten zoals dat lukt bij het dronken geraken via een aantal glazen goede whisky. Er zit iets in het stemgeluid van Melissa Ruth dat ons doet denken aan de rauwe, schuurpapieren stem van Lucinda Williams of van Chrissie Hynde (‘The Pretenders’). Dit is voornamelijk het geval in de sobere ballads van het walsende “No One Said Nothin’ ‘Bout Dancin’” waarin het twangende geluid van haar ‘Guild’-gitaar domineert en in het emotionele “Willing To Fall”.

Muzikaal belandt je als luisteraar in een droomwereld bij zachtjes wegkabbelende liedjes als “Cinco De Mayo” (de eerste single uit deze cd) en “Ain’t Found It Yet” of in het uptempo gebrachte nummer “Dusty Boxcar”. Maar zoals zo vaak wordt ook op dit album het allermooiste voor het laatst bewaard. Het uitsluitend onder begeleiding van een akoestische gitaar gebrachte liedje “Wake Me In The Morning” (zie video) heeft alles in zich om een echte songklassieker te worden en in de toekomst door andere grote stemmen als Emmylou Harris of Lucinda Williams gecoverd te worden. ‘Melissa Ruth & the Likely Stories’ is voor ons een aangename ontdekking en ze doet ons met haar album “Ain’t No Whiskey” verlangend uitkijken naar haar verdere toekomstige werk, waarvan we hopen dat we er niet al te lang op zullen moeten wachten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Both Ears Records

video