HUEY MORGAN & THE NEW YORKERS – SAY IT TO MY FACE

De naam Huey Morgan doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar wanneer daar 'Fun Lovin' Criminals' aan toegevoegd wordt, dan valt de Eurocent vast en zeker. Deze New Yorkse groep kende in de jaren 90 wereldwijd succes. In 2010 traden ze ook nog op in Peer, als last-minute vervanging voor de zieke Jerry Lee Lewis. Naar ik heb vernomen was dat een zeer grappig en energiek optreden. Huey Morgan, de zanger van de Fun Lovin' Criminals, heeft ondertussen andere horizonten opgezocht. Zo kan je hem wekelijks op zondagnamiddag beluisteren op BBC Radio 6, waar hij een fantastische radioshow brengt vol oud en nieuw geluid. Huey woont ook in Londen, en pendelt van daaruit heen en weer naar zijn geliefd New York.

Vorig jaar kreeg hij van zijn vrouw een akoestische gitaar cadeau. Een presentje dat hem terug echt op gang trok. Hij was nl bezig met het schrijven van een boek over een ex-marinier, die een ontmoeting heeft met Jimi Hendrix. Om in de huid van zijn personage te kruipen, had Huey in het verleden al nummers geschreven, maar toen hij met de akoestische gitaar aan de slag ging, kwamen er andere songs uit, die niets met het karakter van zijn personage te maken hadden. Dus besloot Huey een paar maten op te trommelen en die songs op te nemen, 'just for fun'. Die 'maten' zijn niet van de minste: King op bas en Frank Benbini (Fun Lovin' Criminals) op drums. Ze kregen verder nog hulp van Pete Levin, die al menige keren met de Blind Boys of Alabama meespeelde, en ook Naim Cortazzi haalde zijn ukelele boven. De cd werd geproducet door Tim Lathan, die vroeger de Fun Lovin' Criminals geproducet had, en hij heeft ook met Lou Reed en DeLa Soul gewerkt. En zo zag 'Say it to my Face' het levenslicht.

Alle liedjes die op deze cd staan in één of enkele zinnen beschrijven is onmogelijk. Morgan tapt nl. uit verschillende vaatjes, al naargelang de mood. Soms klinkt zijn rokerige stem jazzy, soms bluesy, maar altijd heel herkenbaar. Bovendien lijkt zijn stem ook wonderwel te passen bij alle genres die hij op 'Say it to my face' aan bod laat komen. En dat is goed. Héél goed zelfs! Deze cd is een uitgelezen kans om een ander publiek aan te boren, zelf omschrijft hij het als 'muziek voor volwassenen, gemaakt door volwassenen.' Niet dat jongeren niet mogen luisteren natuurlijk. We steken al direct van wal met 'Stick it to the Man', een rocknummer met een catchy keyboardriedeltje. 'Dirty Bird' gaat direct daarna een andere richting uit, gitaar en keyboard stuwen dit nummer vooruit, het einde komt veel te vlug. In 'Shaniqua' toont Morgan zijn gevoelige kant, als hij zijn liefde voor de dame in kwestie bezingt. En zo gaat dat swingend verder, Morgan vermengt funk, soul, blues en country alsof hij nooit anders gedaan heeft. Sommige nummers, zoals 'The Ripple' passen in een rokerig café (dan wel één van voor het rookverbod), en in andere liedjes, zoals 'Let My People Go' en 'The Way it was before' toont hij zijn kritische kant. Ook countryfans zullen iets terugvinden op dit album dat hun kan bekoren, want 'Fall Into Me' is een uiterst efficiënte countryplakker. Nog van dat! Wat mij betreft springt één lied er uit: 'She Gone' is een triest lied, maar met zoveel empathie en melancholie gezongen, dat je op het einde toch weer hoopt op een goede afloop.

Huey Morgan, zelf een ex-marinier, heeft het hart op de juiste plaats. Zo gaat zijn deel van de opbrengst van deze cd naar twee goede doelen, nl. het 'Wounded Warrior Project' en 'Help The Heroes', twee initiatieven om oorlogsveteranen te helpen bij hun terugkeer naar de VS. En eind vorig jaar trok hij al buskend door de Londense straten, terwijl hij 'Christmas by the Side of the Road' bracht. Zo zamelde hij wat geld in voor nog een ander goed doel. Kortom, dit is een cd voor mensen die verder kijken dan hun neus lang is, en al eens wat vooroordelen laten vallen in ruil voor goede muziek. Want 'Say it to my Face' is echt goed! Wie de man live aan het werk wil zien, moet op 21 maart naar het Depot in Leuven. Allen daarheen, want het is voorlopig zijn enige optreden op Belgische bodem. We hopen op meer.

Kathy Van Peteghem

 

21.03.13 - Het Depot - Leuven

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Naim Edge Records
Distr.: V2

video