JAMIE LYNN FLETCHER – JAMIE

We komen hier bij Rootstime op de meest speciale en zeer diverse wijzen in contact met artiesten over de hele wereld. Zo ontmoette een werkcollega van me een jazzpianiste en -zangeres in een Weense bar en hij vertelde haar over mijn activiteiten als recensent van cd’s. Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat Jamie Lynn Fletcher haar meest recente album “Jamie” maar eens moest opsturen naar België, zodat ik er wat commentaar over kon geven en zij in ruil daarvoor op wat extra publiciteit voor haar werk in de Benelux kon rekenen.

Het schijfje “Jamie” ligt hier nu rondjes te draaien in de cd-speler en deze muzikante uit Greenleaf, Wisconsin brengt er elf nummers op die allen in de jazzsfeer thuis horen. De eerste track heet “Infatuation” (zie video) en is een eigen compositie waar je een perfecte Argentijnse tango kan op dansen.

Er staan ook vijf jazzy coverversies van muziekklassiekers op “Jamie”, waaronder de song “Spooky”, een van oorsprong instrumentaal nummer van jazzsaxofonist Mike Sharpe uit 1967 en een jaartje later met toegevoegde songtekst in de hitparade gebracht door ‘The Classics IV’. Een andere cover op deze plaat is het nummer “Body And Soul”, een jazzstandard uit de jaren ’30 die vooral bekend werd in de versie van Coleman Hawkins en onlangs nog als duet werd gezongen door crooner Tony Bennett en de intussen overleden Amy Winehouse voor Bennett’s album “Duets II”.

Nog zo’n jazzklassieker is “It Might As Well Be Spring” dat geschreven werd door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein voor de film ‘State Fair’ uit 1945 en vooral gekend is in de versies van Shirley Bassey en van Frank Sinatra. Nog ouder is het nummer “What I’ll Do”, een compositie van Irving Berlin uit 1923 die gaat over de wanhoop van een jonge man die net de liefde van zijn leven een einde aan hun relatie zag maken.

Voor mij is de meest opvallende cover die Jamie Lynn Fletcher op deze plaat brengt een heel dynamische, jazzy pianoversie van de song “Moondance”, de titeltrack van de gelijknamige elpee uit 1970 van de Noord-Ierse troubadour Van ‘The Man’ Morrison. Verder vallen ook steeds weer de invloeden uit de Latijns-Amerikaanse muziekstijlen als tango, rumba en bossa nova in haar werk op.

Live treedt ze meestal op als soloartieste, maar bij speciale gelegenheden laat ze zich afficheren als ‘The Jamie Lynn Fletcher Trio’ en treedt ze op met drummer Danny Lueck en bassist Justin Zopel als belgeleidende instrumentalisten. Bij de songs “The Fool” en “My Love For You” op deze plaat liet ze daarenboven ook Marc Golde op akoestische gitaar meespelen. Deze laatste was ook actief als opnameleider van deze cd in de ‘Rock Garden Studios’ in Appleton, Wisconsin.

Jamie Lynn Fletcher heeft twee universitaire diploma’s op zak met een ‘Bachelor Degree’ in de internationale politiek en economie en in de journalistiek. Als artieste heeft ze met “Jamie” haar derde full-cd op de markt gebracht, in opvolging van haar studioplaat “Dark Honey” waarmee ze in 2008 debuteerde en het in 2010 verschenen live album “Just Havin’ Fun – Live At A’s”.

Over de in de muziekpers opduikende vergelijkingen van de sound van Jamie Lee Fletcher met die van andere pianospelende jazziconen als Julie London, Diana Krall en Norah Jones kan je nog wel een tijd blijven discussiëren. Maar dat ze zich gemakkelijk weet te handhaven in dat lijstje van zingende jazzpianisten staat buiten kijf. U mag deze cd “Jamie” dan ook blindelings toevoegen aan uw eigen jazzplatencollectie.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video