TOKYO ROSENTHAL – TOKYO’S FIFTH

Arnie Rosenthal is een singer-songwriter uit Chapel Hill, North Carolina die zich op zijn platen laat aanspreken als Tokyo ‘Toke’ Rosenthal. Vier cd’s van zijn hand zijn hier in de voorbije jaren al gepasseerd en de voor zich sprekende titel “Tokyo’s Fifth” gaat dus overduidelijk om zijn vijfde studioalbum.

Het begon allemaal met “One Score And Ten” uit 2007, gevolgd door Love Won Out” uit 2008, “Ghosts” uit 2010 en “Who Was That Man?” uit 2011. We willen u van bij het begin al duidelijk maken dat wij een grote fan zijn van deze zanger en componist, net als we u bij aanvang van deze recensie al wensen te verkondigen dat zijn vijfde plaat meteen ook zijn allerbeste tot op heden is.

Tokyo Rosenthal is wat men in onze contreien een ‘optimist tot in de kist’ zou noemen. Zijn positiviteit uitstralende songteksten zorgen er meteen voor dat je in een opperbeste stemming naar zijn overwegend in Americana-stijl gebrachte liedjes gaat zitten luisteren. De tien tracks op “Tokyo’s Fifth’ bulken bovendien van een aanstekelijke orkestratie waarbij fiddle, mandoline, klarinet, pedal steel en accordeon voor de gepaste sfeer bij elk nummer komen zorgen.

Kijk om te beginnen even naar de bijgevoegde video van de single “What Did I Used To Be?” en u zult meteen begrijpen wat we met het hierboven omschrevene bedoelen. De songs van Tokyo Rosenthal gaan over het gewone leven en de ervaringen die hij elke dag weer mag ondergaan bij de mensen om hem heen. Negen van die verhalen zijn afkomstig uit zijn eigen brein en pen en die ene coversong op deze plaat - “Helter Skelter” van ‘The Beatles’ - is een stille getuige van de muziek en de muzikanten die zijn carrière sterk hebben beïnvloed.

Tokyo Rosenthal weet ook telkens weer een gezonde portie emotionaliteit in zijn liedjes te verwerken, zoals bijvoorbeeld in de openingstrack “This Ship Will Sail” of in de ballad “Waste Of A Heart”, een accordeonwalsje waarop zangeres Andrea Connolly erg mooi in duet meezingt. Later doet die dat trouwens nog twee keer over in de liedjes “Smoke And Mirrors”, een uptempo gitaarnummer dat ons aan Chris Isaak doet denken en in de countryballad “We Put You Down”, waarin de emotievolle stem van Tokyo Rosenthal me herinnert aan die van de Noorse zanger Paal Flaata (leadzanger van ‘Midnight Choir’).

Een erg sterke song is “What Did I Used To Be?” dat als eerste single uit dit album wordt gelanceerd en waarvan je de video hierbij kunt bekijken, maar die ook op de cd zelf is toegevoegd als extra bonustrack. Ook het zeer mooie rumbaliedje “The Immigrant” heeft een catchy melodie die helemaal gedragen wordt door het heerlijk klinkende accordeon. In het nummer “Killaloe” dat over het verlies van een geliefde gaat, wordt die rol probleemloos overgenomen door een viool, bespeeld door John Teer.

In het slotnummer “Thank You, You’re Beautiful” worden we met zijn allen vriendelijk bedankt door Tokyo Rosenthal. We willen dit woordje van dank dan ook met veel plezier retourneren naar deze ‘Mr. Sympatico’ die ons weer vele aangename momenten heeft bezorgd tijdens het beluisteren van zijn nieuwste album “Tokyo’s Fifth”, wellicht de voorloper van een binnenkort te verwachten “Sixth”.

(valsam)
“Tokyo Rosenthal has delivered his ‘Tokyo’s Fifth’-record, his best until today. Once again, emotional and feel good songs are exchanged throughout the ten songs containing track list. Several of his own heartfelt, storytelling songs are better than the cover that he brings from the Beatles-classic ‘Helter Skelter’. These very strong ballads and well orchestrated uptempo tracks make us now already look out intensively to his hopefully soon coming ‘sixth’ album.”
– www.rootstime.be

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
TOKYO ROSENTHAL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rock & Sock Records

video