THE BRIGHT ROAD – NORWAY

“Norway” heet de eerste full cd van de Canadese formatie ‘The Bright Road’ uit het Franstalige landsgedeelte in Montréal. Deze vijf leden tellende groep werd in 2009 opgericht door zanger-gitarist Philippe Garceau, die zijn zus Esther liet meezingen en op piano spelen en nadien gitarist Jean-Philippe Yelle, bassist Julien Adam en drummer Jean-Maxime Poirier toevoegde om zo tot de huidige groepsbezetting te komen.

In het oprichtingsjaar verscheen er met “Just Remembering” een eerste singeltje en in 2010 kwam er met “Two Colors” een eerste ep met vijf songs op de markt. 2011 leverde een ‘Live In Studio’-single op met twee nummers en eind vorig jaar was de tijd rijp voor “Norway”, hun eerste volwaardige studioplaat.

Daarvoor werden tien door de groep samen gecomponeerde songs geselecteerd die zich allen onder de noemer ‘dromerige pop’ of ‘ indie rock’ laten categoriseren. De titeltrack van dit album werd als eerste single gelanceerd en dat nummer kunt u zelf op bijgaande video beluisteren en bekijken. Naar het voorbeeld van bands als ‘Kings Of Convenience’, ‘Bon Iver’ of de Ijslandse formatie ‘Sigur Rós’ brengt ‘The Bright Road’ sfeervolle droompopsongs die op haast fluisterende toon door Philippe Garceau worden gezongen.

Voor de melodieuze, naar een climax toewerkende song “Take Control” lijkt wel erg goed geluisterd te zijn naar het werk van ‘Coldplay’ en zelfs de gitaarsolo in het midden van het nummer zou van de Britse succesgroep afkomstig kunnen zijn. Waarom ze het doen is me niet duidelijk geworden tijdens het opzoekwerk naar deze groep, maar met het amper 1 minuut en 45 seconden durende nummer “Tu Muerte” brengen ze een volledig Spaanstalig liedje, waar ik jammer genoeg geen bal van begrijp.

Onze voorkeur blijft tot nader order echter uitgaan naar de melancholische Engelstalige liedjes op “Norway”, zoals daar zijn “What’s Inside”, het door Esther Garceau lieflijk gezongen pianonummer “Sail Away”, “Why I’m Here” en “Understanding Love”, onze favoriete song op deze cd.

We kunnen dit debuutalbum van ‘The Bright Road’ geen onverdeeld succes noemen wegens enkele demoachtige zwakkere momenten, maar er staan anderzijds enkele zeer sterke nummers op deze cd. Daarmee kan de band hun potentieel als songschrijvers wel bewijzen en kunnen ze ons hoopvol laten uitzien naar wat voor moois ze in de nabije toekomst als vervolg op “Norway” zullen gaan afleveren.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video