ELAINE MAHON – RISE

Als je kunt opgroeien in de groene bossen en op de zonovergoten stranden van Gainesville, Florida, dan kan je wel degelijk spreken van een geluksvogel. Dat is het lot dat zangeres en liedjesschrijfster Elaine Mahon te beurt is gevallen. Deze echtgenote en moeder van één zoon Sam vindt de inspiratie voor haar folkliedjes in de waarnemingen die ze kan maken in deze benijdenswaardige omgeving en bij de mensen die haar leefwereld bevolken.

Met haar aan de Universiteit van Florida behaalde diploma ‘Astronomie’ heeft ze in haar leven niet echt iets gedaan, want haar liefde voor haar man John en voor haar muziek hebben er al snel toe geleid dat zij zich volledig op het schrijven van liedjes ging toeleggen om ze daarna zelf op plaat te zetten. Met haar 16 jaar geleden uitgebrachte debuutplaat “Seamless” bracht ze al een aantal liedjes die handelden over de kracht van hoop, over het leven en de dood, over de natuur en over onze bescheiden plaats in de grote wereld.

Na een lange periode van moederschap waarin ze er voor koos om alle prioriteiten te geven aan haar familiale leven heeft Elaine Mahon nu opnieuw besloten om haar in die periode gecomponeerde liedjes op een nieuwe plaat uit te brengen. Dat album heet “Rise” en begint met haar ode aan de vreugde van het zingen in “Rise Up Singing”.

Heel mooi is het verhaal in het nummer “Harvee’s Song” over een vriendin die haar man plots verloor. Later is er met “Rio” nog zo’n emotionele song te horen in het verhaal over een in de ‘Rocky Mountains’ vermiste en nooit teruggevonden man. Ook het a cappella gebrachte nummer “Six Pelicans” weet meteen te beklijven, net als het over een prematuur geboren kindje van een vriendin handelende “So Small”.

“Dust Tracks In The Road” gaat dan weer over de uit Zuid Dakota geïmmigreerde grootouders van haar man en het nummer is geïnspireerd op twee foto’s uit de oude doos; ééntje waar zijn grootmoeder tegen de wind in de was ophangt en een andere van het prille koppel op hun trouwdag. Maar ze zingt ook over haar mooie tuin die door vele voorbijgangers wordt bewonderd in “This Garden Place” en over haar jeugdjaren die ze in de jaren zestig doorbracht in het diepe Zuiden van Amerika in het nummer “’56 Blue Chevy”.

Het optimistische en uptempo gezongen fantasierijke liedje “Honey Tree” valt op tussen de andere songs op “Rise”, mede door het opgewekte viool- en mandolinespel van Jason Thomas en de vrolijke banjoklanken van Elisabeth Williamson. Vergelijkingen met de jonge versie van Judy Collins zijn op hun plaats, deels ook omwille van haar kristalheldere stem, het akoestische gitaarspel en de sobere instrumentatie die ze verder rond haar liedjes heeft verweven. Elaine Mahon zal wellicht geen ambities meer hebben om een internationale zangcarrière na streven, maar dat neemt niet weg dat het luisteren naar haar relaxerende tweede plaat “Rise” als een zeer aangename ervaring kan worden omschreven.

(valsam)

“16 years after having released her debut album “Seamless”, sunny Florida based Elaine Mahon re-found her old love of writing songs about perceptions she makes in her own life and her beautiful surrounding landscapes. The result of that work of love is now collected on a new, second record called ‘Rise’, referring to her re-birth as an artist after getting married and having raised her only child.”

– www.rootstime.be   

Artiest info
Website  
 

CD Baby