MATT STONE - NORTHERN LIGHTS

Soms bekruipt mij de angst om over een plaat te schrijven: angst omwille van de betekenis van woorden en vooral angst om niet bij machte te zijn voldoende te nuanceren om aan te kunnen geven waar het bij een plaat om draait.

"Northern Lights" is er zo eentje. Het is de debuutplaat van een mij verder onbekende man, die nochtans begiftigd is met het talent om zowat de meest breekbare liedjes te schrijven, die ik de jongste vijf jaar mocht beluisteren.

Nochtans: het zijn geen kinderrijmpjes, die Matt Stone schrijft, integendeel: hij maakt muzikale miniatuurportretjes over een moment, een plaats, een gebeurtenis....die hem of iemand die hem erover vertelde, bijbleven. Dat klinkt in de opener "The Simple Things" als volgt: " Sun comes up over the hill and climbs in the kitchen window, coffe on the stove; 6AM again"

Kijk, misschien vindt u mij nu een oude romanticus of zo -niet dat daar op zich iets tegen zou zijn-, maar als ik zoiets hoor, dan zie ik mezelf aan die keukentafel zitten, dan ruik ik de koffie en zie ik de zon langzaam opkomen. Dat is wat deze plaat met mij doet: ze roept enorm veel beelden op en dat betekent alvast dat Matt Stone de juiste woorden kan kiezen om uit te drukken wat hij wil zeggen. Zulke mensen maken mij jaloers...

Matt Stone heeft vermoedelijk heel lang aan deze plaat gewerkt, want twaalf nummers lang blijft hij tekstueel hetzelfde hoge niveau halen.
Aan de muzikale kant, is dit een eerder traditionele folkplaat: veelal sobere, door akoestische gitaar aangedreven eerder dromerige songs, al staan er links en rechts ook wel iets meer uptempo nummers op.

De Aurora Borealis zien, dat prachtige noorderlicht waar wij hier alleen maar kunnen van dromen...wie zou dat niet willen? Matt kan er zijn titelsong aan wijden, zoals hij de lof kan zingen van een oude, getrouwe pick up-truck in "Fifty Two"...de man heeft blijkbaar maar een halve aanleiding nodig om een of andere indruk of herinnering in een song te gieten.

Zoiets vereist grote vertelkunst en daar heeft de man alvast geen gebrek aan. Zijn stem is daarenboven geknipt voor de merendeels zachte, kabbelende songs. Maal al met al heeft Matt Stone een heel fraai debuut afgeleverd, waarbij nochtans één waarschuwing past: de juiste stemming en locatie zijn belangrijk. Beluister dit dus vooral niet als uw jengelende koters u op de huid zitten, noch als u onderweg bent naar het ziekenhuis om uw pas geopereerde schoonmoeder te bezoeken.

Nee, dit is een plaat voor mensen die hun geest voor even hebben kunnen vrijmaken, zodat ze hem kunnen vullen met onverstilde schoonheid en poëtische pracht. U wil een vergelijking? Welaan dan: dit is de mannelijke versie van Eliza Gilkyson.

(Dani Heyvaert)

"On his debut album 'Northern Lights', singer-songwriter Matt Stone is always finding the rights words to address emotional, touching and melancholic issues from every day's life. Our recommendation is to enjoy these meaningful lyrics and intimistic music during your quietest available moments." - www.rootstime.be

Artiest info
Website  
info: Hemifran
 

CD Baby

video