THE BEAUTIFUL OLD – TURN-OF-THE-CENTURY SONGS

Paul Marsteller uit San Diego en Gabriel Rhodes uit Austin, Texas zijn twee van de drie muzikanten in de groep ‘Fiery Blue’ (naast zangeres Simone Stevens) en ook twee producers die altijd een voorliefde hebben gehad voor oude liedjes waarvan ze de originele partituren uit het muziekhistorisch archief konden opduiken en voorleggen aan hedendaagse artiesten met het verzoek om er een actuele interpretatie aan te geven. Voor het album “Turn-Of-The-Century Songs” gingen ze zo’n 200 jaar terug in de tijd en vonden er voor de meesten onder ons totaal onbekende liedjes waarvan ze dachten dat ze uitermate geschikt waren voor deze plaat.

Onder de verzamelnaam ‘The Beautiful Old’ presenteert het producersduo 19 nummers waarvan er drie geheel instrumentaal blijven en de overige 16 gezongen worden door een aantal grote namen uit de 21e eeuwse muziek. Pianist Garth Hudson van de legendarische formatie ‘The Band’ speelt op de meeste tracks op zijn favoriete instrument en voor de zangpartijen werd een beroep gedaan op o.a. Richard Thompson, Jimmy LaFave, Kimmie Rhodes, Dave Davies en Graham Parker.

De Texaanse countryzangeres Kimmie Rhodes (moeder van producer Gabriel) mag drie nummers brengen met “A Perfect Day”, “Somewhere A Voice Is Calling” en “Ah! Sweet Mystery Of Life”, drie songs die voor het eerst opdoken in 1910. Folk-, blues- en jazz-zangeres Christine Collister brengt solo het oudste gezongen nummer op deze cd met “Home Sweet Home” uit 1823 en ook nog de song “The Band Played On” uit 1895 in een duet met Richard Thompson.

De Ierse folkzangeres Heidi Talbot (van ‘Cherish The Ladies’) en de Schotse fiddler John McCusker (van ‘Battlefield Band’) hebben een mooie versie gemaakt van het liedje “Love’s Old Sweet Song” uit 1884, terwijl Graham Parker zijn uiterste best heeft gedaan voor het walsende “The Flying Trapeze” uit 1867 met Garth Hudson op accordeon en piano. Dave Davies (van ‘The Kinks’) doet in zijn gekende stijl iets heel moois met de uit 1892 daterende song “After The Ball”, het allereerste liedje waarvan de partituur in de vorige eeuw meer dan vijf miljoen keer verkocht werd.

De heerlijke stem van Jimmy LaFave excelleert en brengt oprechte emoties in de song “Long Time Ago” uit 1839 en de schitterende versie die de Texaanse folk- en countryzangeres Carrie Elkin brengt van het nummer “The Dying Californian” uit 1854 vormt één van de meerdere hoogtepunten op deze plaat. Jolie Goodnight is een jazz-zangeres die met “Silver Dagger” (1907) en “I Love You Truly” (1901) tekent voor twee burleske en jazzy laid back interpretaties op “Turn-Of-The-Century Songs”.

Voor de liefhebbers van liedjes die één à twee eeuwen geleden aan de basis hebben gelegen van de huidige muziek is het album “Turn-Of-The-Century Songs” een document om met volle teugen van te genieten, maar ook andere fans van de betere folkmuziek zullen hierbij zeker hun gading kunnen vinden.

(valsam)
“It is pretty much incredible what has been achieved on this splendid compilation of songs that originate from up to two centuries old sheet music. Beautiful and old, but a real ‘must have’ for all fans of great music and magnificent songs that are interpreted here by legendary musicians in the contemporary world of folk, country en jazz.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Doubloon Records
Info: Hemifran