SUSAN JAMES – DRIVING TOWARD THE SUN

“Highways, Ghosts, Hearts And Home” was de plaat die twee jaar geleden de terugkeer van singer-songwriter Susan James in de muziekwereld inluidde. Zij kon op uitstekende recensies in de vakpers rekenen en op mooie woorden van lof van collega-artiesten zoals Ryan Adams. Ook bij Rootstime spraken we met veel respect en waardering over haar toenmalige album.

Nu lanceert deze in Los Angeles verblijvende zangeres een opvolger met het uit amper acht nummers bestaande album “Driving Toward The Sun” dat ze in eigen beheer heeft uitgebracht. Voor de instrumentale begeleiding in de opnamestudio kon Susan James rekenen op o.a. ‘Lone Justice’-drummer Don Heffington en gitarist Neal Casal, zelf singer-songwriter en gitarist bij ‘Ryan Adams & The Cardinals’. Met producer Ryan Ulyate (o.a. Tom Petty, George Harrison en Jeff Lynne) achter de knoppen kon het eigenlijk al maar moeilijk fout lopen met deze nieuwe plaat.

Het album begint met de uptempo gebrachte titeltrack “Driving Toward The Sun”, gevolgd door de eerste single uit deze plaat “Wandering” (zie video), een nummer dat eveneens een stevig tempo aanhoudt. In de ballad “Agua Dulce Tears” duiken de countryinvloeden in de instrumentatie voor het eerst op met de pedal steel van Chris Lawrence. De in midtempo aangeboden folkrocker “U-Haul In The Driveway” gaat over het afscheid nemen na een afgesprongen liefdesrelatie.

Daarna gaat het tempo behoorlijk naar beneden en wordt ook de instrumentatie bij de songs sober en beperkt gehouden. “Anniversary” is een intimistische, akoestische song over een huwelijksverjaardag die niet alleen maar een fijne gebeurtenis herdenkt. Countryballad “House Of Love” wordt als een zacht walsje gepresenteerd en slotsong “Mission Bells” is eveneens een akoestisch gebrachte ballad. Tussendoor krijgen we met “Tule Fog” ook nog een uptempoliedje met een positieve songtekst.

“Driving Toward The Sun” is te kort met zijn acht liedjes, maar anderzijds valt er geen zwak moment te bespeuren in de nummers die dit album gehaald hebben. Misschien heeft Susan James daar nu net de juiste keuze bij gemaakt door kwaliteit over kwantiteit te laten primeren. Deze plaat is in elk geval een passende verrijking van haar repertoire en doet ons nu al uitkijken naar wat hopelijk spoedig mag volgen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

video