ANDREW STRONG – THE COMMITMENTS YEARS AND BEYOND (LIVE)

Zij die al wat meer jaartjes op hun teller hebben staan herinneren zich zeker nog het grote filmsucces van de dramtische komedie ‘The Commitments’ uit 1991, verfilmd naar het gelijknamige boek van Roddy Doyle. Het is een verhaal over enkele werkmanslui uit het Ierse Dublin die beslissen om een soulgroep op te richten en covers van soulklassiekers van o.a. Otis Redding, Aretha Franklin, Wilson Pickett en James Brown live te brengen.

De echte zanger van ‘The Commitments’ in die film was Andrew Strong, een dit jaar 40 wordende kaalhoofdige performer buiten categorie die nog steeds voor volle concertzalen kan zorgen door daarbij zoals in de film die klassieke liedjes van intussen vaak al overleden soullegendes te brengen. In de film speelde hij de rol van Declan ‘Deco’ Cuffe, de bij de opnamen amper 16-jarige leadzanger van ‘The Commitments’.

Andere grote sterren die later uit deze film op het voorplan zijn getreden zijn o.a. Glen Hansard, leadzanger bij ‘The Frames’ en ‘The Swell Season’, alle vier leden van de Ierse familiegroep ‘The Corrs’ en actrice Maria Doyle Kennedy, die later roem verwierf als Koningin Catherina van Aragon, de eerste vrouw van Koning Hendrik VIII in de succesrijke televisieserie ‘The Tudors’.

De soundtrack van de film ‘The Commitments’ werd meer dan 16 miljoen keer verkocht en Andrew Strong werd voor een ‘Grammy Award’ genomineerd in 1991. Maar toen was hij al zijn eigen muzikale weg als soloartiest gaan zoeken. Met het live album “The Commitments Years And Beyond” keert Andrew Strong opnieuw op het voorplan. De opname van deze cd dateert uit juli 2012 en werd vastgelegd tijdens een optreden in de stad St-Girons in het Zuidwestfranse departement Ariège.

Met een aantal Franse en Britse muzikanten worstelt Andrew Strong zich doorheen een serie onvergetelijke soulnummers zoals “Hard To Handle” en “Try A Little Tenderness” (zie video live in de ‘O2 Arena’ in Londen) van Otis Redding, “In The Midnight Hour” en “Mustang Sally” van Wilson Pickett, “It’s Your Thing” van ‘The Isley Brothers’, “Show Me” van Joe Tex of “Take Me To The River” van Al Green.

Daarnaast covert hij ook enkele klassiekers uit de pop- en rockmuziek zoals “Gimme Some Lovin’” van ‘The Spencer Davis Group”, “Born To Be Wild” van ‘Steppenwolf’ en “Fire” van gitaarvirtuoos Jimi Hendrix. Minder bekend zijn misschien het nochtans door vele anderen gecoverde “In The Dark End Of The Street” van James Carr uit 1967, “Grits Ain’t Groceries” uit 1969 van soulgitarist James Milton Campbell Jr., beter gekend als ‘Little Milton’ of het veel recentere “Yolanda” uit de debuutplaat van ‘Kid Creole And The Coconuts’.

Zoals u kunt vaststellen brengt Andrew Strong op dit album een historische rondreis doorheen de muziek die aan de basis lag van alles wat u vandaag op plaat ziet verschijnen. Dit live album is dan ook een echte aanrader voor zij die geïnteresseerd in het herbeluisteren van ons muzikale erfgoed in de soul en rockmuziek. Voor de die-hard fans zit er trouwens nog een bonus-ep bij dit album waarop drie extra nummers te horen zijn: “I Got You (I Feel Good)” van James Brown, “I Heard It Through The Grapevine” van Marvin Gaye en “Soul Man” van ‘Sam And Dave’.

(valsam)
“On this live record, Dublin based musician Andrew Strong relives his adventure while recording the soundtrack for the movie ‘The Commitments’ in 1991. In 15 tracks he guides you through the legendary music which still forms the basis for all you can hear today. The journey through this musical heritage is a must have for all fans of great soul and rock music.’
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Info: Hemifran

video