MIKAEL PERSSON – MARKS & BLEEDS

Mikael ‘Micke’ Persson is een Zweedse singer-songwriter van 52 jaar die we hier bij Rootstime al sinds een vijftal jaartjes kennen via zijn platen die ons door de Zweedse promotor Hemifran worden toegestuurd. In 2007 was dat de solodebuut-cd “Moving With Mrs. Carter”, daarna volgde een ep-tje “Man With Hound” in 2012 en dat was de voorloper van een nieuwe full-cd “Marks & Bleeds” die we hier en nu voor u gaan recenseren.

Deze professionele familietherapeut en multi-instrumentalist uit Borås, een toeristisch stadje in Zweden ergens tussen Göteborg en Jönköping, componeert en zingt al sinds ergens in de jaren ’70 folk-, rock- en Americanaliedjes. Voor de opname van zijn nieuwe plaat kreeg hij bovendien met Greg Copeland en Janni Littlepage de zeer gewaardeerde hulp van twee Amerikaanse singer-songwriters. Ook de Brits-Italiaanse zangeres Luisa Jordan-Killoran en de Zweedse popzanger Klas Qvist, aka ‘Citizen K’ leverden hun bijdrage af voor het album “Marks & Bleeds”.

Greg Copeland gaf Mikael Persson één van zijn nog nooit uitgebrachte nummers met de mooie song “Roughhouse Boys” die de Zweed samen met ‘Citizen K’ meteen naar zijn hand wist te zetten. Luisa Jordan-Killoran participeert dan weer in een duet met Mikael Persson voor de voormalige popsong “Only You”, een wereldhit die Vince Clarke & Alison Moyet samen uitbrachten toen ze beiden nog actief waren bij de formatie ‘Yazoo’. Het was hun allereerste single uit hun debuutplaat “Upstairs At Eric’s” in 1982 en het blijft een prachtsong, ook in deze gepersonaliseerde versie anno 2013 van Mikael Persson. Zangeres Janni Littlepage doet haar duit in het zakje bij twee songs op dit album, te weten als harmony vocaliste bij het nummer “Some 50 Roads” en in het cd-afsluitende duet “Fall Into My Arms”.

Ook de titelsong van zijn recente ep “Man With Hound By His Cottage” staat op dit album, net als “Some 50 Roads” dat ook op die 4 songs tellende miniplaat stond. Andere hoogtepunten op de tracklist van “Marks & Bleeds” zijn eigen composities als “Room Of The Virgins”, het melancholische “Scarf Around Your Neck” en het aan Mark Knopfler en zijn ‘Dire Straits’ schatplichtige “St. James’s Park”.

(valsam)
“The latest record ‘Marks & Bleeds’ by the Swedish singer-songwriter Mikael Persson was made ‘with a little help from his friends’ Greg Copeland, Janni Littlepage, Luisa Jordan-Killoran and Citizen K. It is once again the ultimate proof that Mikael Persson is able to produce strong and professional Americana music which in no way discloses his Scandinavian origin. It is a nice and very entertaining record with a few exceptionally strong songs.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records
Info: Hemifran