IAMTHEMORNING – IAMTHEMORNING

‘Iamthemorning’ (inderdaad alles gewoon aan elkaar geschreven) is de wat bizarre groepsnaam van een progressieve indie folkgroep met referenties naar de klassieke muziek uit Sint-Petersburg, Rusland. Deze in 2010 opgerichte band heeft zich onlangs met een titelloze debuutplaat in de internationale muziekwereld aangekondigd.

Met componist en pianist Gleb Kolyadin en de engelenzang afleverende Maryana Moleskine heb je de stuwende krachten achter ‘Iamthemorning’ vernoemd, hoewel de bijdrage van ieder individueel groepslid voor deze officieel uit 8 leden bestaande band van belang is. Ze hebben dan ook allemaal van een traditionele klassieke muziekopleiding genoten en enkele leden zitten momenteel nog aan het conservatorium in Sint-Petersburg.

Het is hoopgevend dat deze jonge mensen zich nog met volle overgave op dit soort muziek kunnen storten en dit ook zo vaak als mogelijk live proberen te realiseren. Gleb Kolyadin’s piano neemt dikwijls een centrale plaats in bij de filmische soundscapes waarop de beeldschone, roodharige Maryana Moleskine een aantal keren voor ons totaal onbegrijpelijke woorden zingt (we weten zelfs niet of het wel een officiële taal is).

De eerste keer dat we echt de indruk krijgen dat we naar een popsong zitten te luisteren is bij de nummers “Burn” en “Circles”, waarbij piano, viool en ‘Kate Bush’-achtige zang (deze keer wel in het Engels) melodieus in elkaar lijken te vloeien. Tussen de volwaardige songs door krijgen we een aantal keren korte instrumentale intermezzo’s op piano die nauwelijks 1 minuut duren.

“Touching II” is een melancholisch traditioneel Keltisch klinkend liedje, terwijl “Monsters” rustig begint maar uitgroeit tot een kakofonie van lawaai en door elkaar spelende instrumenten. Het naar ons gevoelen beste nummer uit deze plaat is “Would This Be” (zie een akoestische live versie op bijgaande video) dat begint met haast klassiek pianospel, maar door het engelachtige zingen van Maryana Moleskine iets lieflijks krijgt en door deze combinatie van muziek en zang al gauw weet te beklijven.

Het debuutalbum “Iamthemorning” van de gelijknamige Russische formatie is intrigerend, vernieuwend en heel aangenaam om naar te luisteren, ook voor muziekliefhebbers die het niet zo hebben begrepen op de klassieke muziek. Deze jonge muzikanten hebben allicht een fijne toekomst in het verschiet en zullen dit alleen maar komen bevestigen op hun nog dit jaar verschijnende tweede plaat.

(valsam)
“The angelic voice of Maryana Moleskine and the terrific piano play by Gleb Kolyadin are forming the basics of the sound created by the Russian ensemble ‘Iamthemorning’. This mix of classical music and progressive folk is working perfectly and is both intriguying and innovative.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video