MARA LEVINE – JEWELS AND HARMONY

Folkzangeres Mara Levine debuteerde in 2009 met haar album “Mara’s Gems” waarmee ze in de Amerikaanse hitlijsten van de folkmuziek wist te belanden. Zelf componeert ze geen liedjes, maar ze selecteert nummers uit het ruime aanbod van gekende en totaal onbekende singer-songwriters en bundelt deze songs op haar platen, zoals ook nu op haar tweede album “Jewels And Harmony”.

Die verwijzing naar juwelen in de albumtitel is ook niet helemaal toevallig want Mara Levine is naast zangeres sinds 12 jaar ook een gereputeerde ontwerpster van juwelen die alsmaar meer aandacht krijgen en verkocht worden. Op de pagina’s van het cd-boekje bij dit album staan trouwens meerdere van deze ontwerpen afgebeeld en ook op haar website kunt u heel wat andere exemplaren bekijken.

“Jewels And Harmony” bestaat uit 15 liedjes die als een soort van ‘best of’ tot op heden van Mara Levine mogen worden beschouwd. Daarbij horen twee nummers van Paul Simon tot de bekendste tracks: het samen met folktrio ‘Gathering Time’ en met Bob Harris gezongen liedje “Leaves That Are Green” (zie video) en het ook vaak door andere artiesten gecoverde “April Come She Will”.

Uit het album dat ze samen met folkzanger Si Kahn opnam selecteerde ze de song “The Dutchman” en ook hier zingen Bob Harris en Chad Hammer mee. Diezelfde Si Kahn schreef speciaal voor deze plaat een nieuwe song via de mooie ballad “When I Sing With You”.
Onze favoriete song op deze cd is echter “Killing The Blues”, gecomponeerd door Rowland Salley - hij is de wat grappige en slungerige basgitarist van Chris Isaak’s begeledingsband ‘Silvertone’ - en hier door Mara Levine in duet gebracht met Terry Rivel. Dit nummer kent u zeker ook wel in de prachtige versie van Robert Plant en Alison Krauss of misschien ook wel van John Prine.

Andere meer bekende nummers zijn “Hallelujah” van folkzangeres Nancy Cassidy en de stokoude traditional en gospelsong “Summertime” van George & Ira Gershwin. En fans van bluegrass kennen misschien ook wel het nummer “Blackberry Time“ uit de gelijknamige plaat uit 2007 van politiek activist en folkzanger Jud Caswell.

“Jewels And Harmony” zal vooral op bijval kunnen rekenen van de fans van traditionele folkmuziek en van muziekliefhebbers die zweren bij de sound van singer-songwriters als Joni Mitchell of Joan Baez. Tot slot nog even vermelden dat wat meer afwisseling tussen de liedjes de totale kwaliteit van dit album ten goede zou zijn gekomen, want nu liggen deze vijftien songs toch een beetje in elkaars vaarwater en dat doet een niet zo verstokte fan van akoestische folkmuziek misschien toch wel vroegtijdig afhaken.

(valsam)
“Mara Levine’s crystal clear voice reminds of Joni Mitchell and Joan Baez in the fifteen tracks that she selected for her new record ‘Jewels And Harmony’. It is a marvellous collection of well arranged and beautifully sung folk traditionals, covers of well known and unknown style classics and harmonious duets.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video