TRAILERPARK IDLERS – MEANWHILE, IN DOGPATCH...

Het minste wat je van het Zweedse bluegrass, folk en country spelende kwartet ‘Trailerpark Idlers’ kunt zeggen is dat ze ons tot op heden nog nooit ontgoocheld hebben met hun platen die in het verleden stuk voor stuk op onze redactie zijn beland en waarover we telkens opnieuw op zeer lovende wijze aan onze lezers hebben kunnen berichten.

De groep rond leadzangeres Miss LisaLee (aka Elisabeth Hellman), gitarist en leadzanger Morgan Hellman, bassist Ben Dee en mandoline- en accordeonspeler JK Anderson weet ons al sinds het ontstaan van de groep in september 2006 in ruime mate te bekoren met hun knappe songs en hun zeer warme en uitgebreide instrumentatie rond hun traditioneel klinkende nummers.

Voor hun werk laten ze zich inspireren door traditionele countryartiesten als Johnny Cash en Hank Williams, maar daar bovenop voegen ze snuifjes rock en roll en zelfs punkmuziek in die songs toe waarvoor ze af en toe elementen uit de muziek van ‘The Rolling Stones’ en ‘Ramones’ ontlenen. Daarbij blijven ze al sinds hun ontstaan uitsluitend gebruik maken van akoestische instrumenten en hoeven ze niet met versterkers en elektrische gitaren rond te gaan zeulen als ze alweer ergens gaan optreden.

‘Trailerpark Idlers’ bestaan dus nog maar amper 7 jaar, maar in die tijd hebben ze wel keurig elf full cd’s op de markt gebracht, waarvan de meest recente in hun eigen opnamestudio ‘The Forge’ werden vereeuwigd. De meest recente worp is het album “Meanwhile In Dogpatch…” waarop de band niet minder dan 15 door Morgan Hellman gecomponeerde nummers heeft samengebracht.

Er is onlangs ook al een eerste single uit deze cd gelanceerd met het op bijgaande video te bekijken nummer “Will We Ever Find It Back” dat in Zweden al een tijdje hoog in de nationale hitparade zit vast genesteld. Het leuke aan deze formatie uit Söderköping en Norrköping is dat je hun albums altijd van track één tot het einde kunt laten doorlopen en dat er in die gehele luisterperiode geen enkel zwak moment op die platen te bespeuren valt.

Opener “I’m A Rich Girl” mixt country en bluegrass op perfecte wijze in elkaar, net zoals de warme stemmen trouwens van het in het ware leven als echtpaar optredende duo Miss LisaLee en Morgan Hellman. Het nachtegalenwerk van Miss LisaLee horen we vooral in de countryballads “Not Today But Someday Soon”, “Why Don’t You Come Home” en in de grappige countryrocker “Cheatin’ Songs, Drinkin’ Songs & Train Songs Too”.

Morgan Hellman neemt daarnaast de vocale leiding in de meer uptempo bluegrassnummers “Upon Jericho Hills, They Know No Blues”, “Here’s Your Bag, Here’s Your Shoes, Here’s The Door” en in de als een dronkenman gezongen slotsong “Look At The Water, Look At The Moon”.

Een opvallend intermezzo op dit album wordt gevormd door de drie Franstalige liedjes in cajun- en zydecostijl. De door accordeon gedomineerde swingende sound van New Orleans overheerst de songs “J’Entends La Cloche Sonner”, “Tarte Au Crapaud” en “Nourri Pas Le Calmo’n”.

Zoals bovenaan al aangegeven kunt u deze opvolger van “In Praise Of Idleness” en “The Rumble & The Roar” - beiden albums uit 2011 - zonder verpinken toevoegen aan uw collectie ‘betere muziek’. De vier vrolijke Scandinaviërs van ‘Trailerpark Idlers’ blijven deze oertraditionele Amerikaanse muziek brengen alsof ze hun hele leven lang nooit iets anders gedaan hebben. Deze meest recente cd “Meanwhile In Dogpatch…” is alweer topklasse!

(valsam)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fortune Records

video