WORKERS IN SONGS – FOR GRANDPA

De debuutplaat “For Grandpa” van de in 2008 opgerichte Deense formatie ‘Workers In Songs’ uit Roskilde nabij Kopenhagen is pas vijf jaar nadat de groep werd opgericht tot stand gekomen. Het heeft dan ook heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer de dertien tracks door het sextet in de opnamestudio konden worden ingeblikt.

‘Workers In Songs’ bestaat uit zes leden en laat zich graag definiëren als een formatie die alt.country- en folkmuziek hoog in het vaandel draagt. Daarbij kijken ze zelf op naar muzikale voorbeelden als countrysterren Johnny Cash, Woody Guthrie en Hank Williams, maar ook naar pure poëtische songsmeden als Bob Dylan, Neil Young, Tom Waits of Leonard Cohen.

De harmonieuze samenzang wordt in deze formatie verzorgd door leadzanger Morten Korgh die ook op gitaar, ukelele en mondharmonica speelt, gitarist Michael Møller, Ulrik Tarp Merrildgaard die op gitaar, lap steel en banjo speelt en zangeres Cisser Maehl, terwijl de ritmesectie verzorgd wordt door bassist Morten Dehn en drummer Jonas Skovlykke Jensen.

Op hun eerste cd “For Grandpa” brengt de band dertien nummers die ze zelf hebben gecomponeerd. Begonnen wordt er met “Moonshine In The Bedroom” (zie video), een kampvuursong die ook als eerste single uit dit album is verschenen. Daarna volgt “Kerry Max Cook”, een knappe folkrocksong over een onterecht ter dood veroordeelde man die pas vrij kon komen na 22 jaar opsluiting, een zelfmoordpoging en na drie keer voor de rechtbank verschenen te zijn. Met dit nummer zult u gewild of ongewild worden meegenomen naar het Wilde Westen of misschien zelfs wel geconfronteerd worden met het nog steeds heersende rechtssysteem in de Verenigde Staten.

Met de banjoklanken aan het begin van het nummer “Why Did I?” worden de luisteraars meegezogen in een song die aan het werk van ‘Mumford And Sons’ doet denken, een gevoel dat later nog wel een aantal keer terug opduikt bij andere liedjes op “For Grandpa”. De titelsong “For Grandpa” is een instrumentaal nummer waarbij het ‘fingerpicking’ banjospel van Ulrik Tarp Merrildgaard centraal staat.
De echte countrysound horen we dan weer in “I Think I Died In Nashville”, in het zachtjes rockende “God I Love You” of in de ballads “Leavin’ Tennessee”, “Don’t Come Runnin’” en slotsong “There’s A Dog In Me”, terwijl “The Books Told Me” en “Far Away From Home” eerder klinken als rauwe folksongs van Woody Guthrie uit de jaren ’50.

Het lijkt bijna surrealistisch dat een stel jonge Deense muzikanten in staat is om een zo nadrukkelijk Amerikaans klinkende plaat af te leveren. Toch is het net dat wat ‘Workers In Songs’ hebben gepresteerd met het album “For Grandpa”, een plaat die nergens aanleiding geeft tot een dipje in onze aandacht. Dit is dus een veelbelovende groep die vanaf nu heel nauwkeurig in de gaten zal worden gehouden op deze redactie.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Damn Right Records

video