JAIMI FAULKNER – TURN ME AROUND

Wat doe je als jonge, ambitieuze singer-songwriter als je thuisland Australië al aan je voeten ligt? Juist, nieuwe uitdagingen zoeken en je levensdroom als artiest achterna jagen en zo verhuisde de getalenteerde Jaimi Faulkner naar Berlijn om aan zijn Europese muzikale veroveringstocht te beginnen. Faulkner koos op persoonlijk vlak zeker niet voor de gemakkelijkste oplossing door alles en in iedereen in zijn thuisland achter te laten, maar muzikaal gaat het hem wel voor de wind. Wie eens een liveshow van hem beleefde is helemaal verkocht voor deze prille dertiger uit Melbourne. Ook op deze gevoelige nieuwe plaat steekt hij weer ver boven de gemiddelde singer-songwriter uit met gevarieerde arrangementen, diepgaande teksten, zijn warm, soulvol stemgeluid en zijn virtuoos spel op akoestische gitaar, een instrument waarmee hij al sinds zijn tiende vergroeid is, toen hij diep onder de indruk kwam van het gitaarspel van de oude blues pioniers, met op kop Muddy Waters.

Een gedegen singer-songwriter schrijft recht uit zijn hart en op “Turn Me Around” legt Jaimi Faulkner regelmatig zijn gevoelige ziel bloot. Als je de zomerse klanken van de radiovriendelijke openingsballade “If It’s Me” hoort, met twinkelende xylofoon, warme blazers en een dartele Hammond in de achtergrond, zou je denken dat je hier een artiest hoort waarvoor elke dag het zonnetje schijnt en die nooit twijfels kent. Toch is het even slikken wanneer je Jaimi Faulkner in de walsende titeltrack “Turn Me Around” hoort zingen “Lately i have been pushed by the weight of the world, not by the love of the song”. Je voelt hem vol heimwee terugblikken naar zijn beginjaren waar hij vol passie in de spiegel gitaar stond te spelen, zonder enige druk van buitenaf. Maar geen nood, net in deze optimistische beginnoot van “If It’s Me”, die hij op het einde herneemt in een subtielere, akoestische versie, ligt zijn eigen waarheid in de woorden, “Open up your heart, don’t be affraid of the dark, let the light shine in”.

Vooraleer hij echter tot dit besluit komt neemt hij ons mijmerend mee in zijn gevoelswereld, terugdenkend aan momenten uit het heden en het verleden die hem nauw aan het hart liggen en dit in een verscheidenheid van stijlen waarin hij uitblinkt. Zo laat hij in het bluesy en soulvol walsende “Sugar” ons hoofd tollen bij de ophemeling van zijn geliefde, aangespoord door Hammond en elektrische gitaar. De portie soul wordt nog verdubbeld in de prachtige hartenbreker “Forgive And Forget”, waar hij smacht om vergeving en passievolle liefde, terwijl hij in het liefdesaanzoek “Tell Everybody” de country soul ballades van The Eagles gaat opzoeken, met schitterende harmonieën, doordringende Hammondklanken en jankende pedal steel. Het is echter pas in de heerlijk tedere, akoestisch getokkelde ballade “Rooftops” dat hij op zijn eigen ingetogen manier, in singer-songwriter stijl, zijn liefde van de daken zingt en je immens diep weet te raken met de bijval van een romantische accordeon en druppelende pianonoten, die deze song langzaam naar een emotionele climax stuwen met de bijval van drums en strijkers.

Het is uitermate knap hoe Jaimi Faulkner zijn composities inkleedt met de gepaste instrumenten. Zo put het breekbare “Shuffling In My Suite” niet enkel zijn smekende kracht uit de Jaimi’s hoge stem, versterkt door een treffend begeleidend koortje, maar doet hij met de woorden “Please” helemaal een knieval, gebukt onder de slepende tonen van cello en blazers. Ook het ontroerende en van melancholie vervulde “If I had My Time Again” raakt je recht in de ziel, walsend op slepende strijkers en warme blazers.

Jaimi Faulkner profileert zich met zijn derde studioalbum “Turn Me Around” moeiteloos als één van de grootste jonge singer-songwritertalenten van het moment, die zijn nummers bovendien knap instrumentaal weet in te kleuren in een gevarieerd stijlenpalet. Wie de kans ziet om deze sympathieke Australiër live aan het werk te zien mag deze kans zeker niet laten liggen en ondertussen kan dit schitterende album dienen als perfecte opwarmer.

Yvo Zels


25/09/13 Rispiqué Lier live, Brasserie De Valk (bovenzaal) LIER (B) Jaimi Faulkner Solo

26/09/13 Charlatan Gent (B) Jaimi Faulkner with Band.

27/09/13 Jeugdhuis De Route Eeklo (B) Jaimi Faulkner and Band

28/09/13 Huis 23 - AB showcase Brussel (B) Living Room Series. SOLD OUT! SOLD OUT!

29/09/13 ‘t Gildenhuis Rupelmonde (B) Jaimi Faulkner Solo Show

01/10/13 Verkade Fabriek ‘s Hertogenbosch (NL)

02/10/13 Cobblestone Oldenzaal (NL) Jaimi Faulkner with Guest Players

04/10/13 Huisconcert Blesdijke Friesland (NL)

05/10/13 Red Shoe Sessions Nijmegen (NL) SOLD OUT!! Double bill with singer-songwriter evening with Chastity Brown

06/10/13 Het Heerenlogement Beusichem (NL) Jaimi Faulkner Solo Concert

08/10/13 Cultuurhuis Patronaat Heerlen (NL) Jaimi Faulkner Solo Concert

 

Artiest info
Website  
 

Label: V2

video

 

(copyright-Anke-Peters)