JUDE JOHNSTONE – SHATTER

“Coming Of Age” uit 2002 en “A Good Day” uit 2005 waren de twee eerste albums van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Jude Johnstone uit Los Angeles, die voor ze aan een eigen zangcarrière begon, actief was als songschrijfster voor o.a. Emmymou Harris, Bonnie Raitt, Bette Midler en Trisha Yearwood.

Met de release van haar eigen platenwerk besefte ze dat ze op die ingeslagen weg verder zou moeten gaan, daarbij rekenend op de onvoorwaardelijke steun van de grote Clarence Clemons, de helaas veel te vroeg overleden saxofonist bij Springsteen’s ‘E-Street Band’, die haar als zijn ontdekking mag beschouwen.

Eén en ander leidde tot de schitterende albums “Blue Light” (2007), “Mr. Sun” (2008) en “Quiet Girl” (2011) die telkens op een bewonderende recensie van ondergetekende konden rekenen op deze ‘Rootstime’-pagina’s. Twee jaar na de release van “Quiet Girl” is er nu een opvolger klaar die onder de titel “Shatter” op de platenmarkt wordt losgelaten.

Het professionele karakter van haar componeerwerk blijkt uit zowat elke song op dit nieuwe album en ook nu zijn er weer meerdere liedjes die zo door één van de grote namen uit de folk- en countrywereld kunnen worden gecoverd op hun volgende platen.

Met thema’s als liefde, verdriet, gebroken harten en relationele situaties spreken de songteksten ook nu weer meteen aan en kan de luisteraar zich direct in de bezongen verhalen inleven. Samen met die empathie is er een groot gevoel van herkenning bij het beluisteren van deze elf nieuwe nummers van Jude Johnstone. De melodieuze liedjes zorgen voor een vlotte absorptie en dit album komt eigenlijk veel te vroeg aan zijn laatste nummer toe.

Bij de sterkste tracks op “Shatter” noteren we de titelsong waarmee begonnen wordt, emonummer “Girl Afraid”, het naar gospel lonkende “Touchdown Jesus” (zie video), de piano- en vioolballad “Your Side Of The Bed” en het op reggaemuziek geïnspireerde “Free Man”. Toch zijn we deze keer ook wat minder onder de indruk van enkele tracks zoals de jazznummers “What A Fool”, “The Underground Man” en “Halfway Home”. Volgens onze bescheiden mening liggen de folk- en popballads gewoonweg wat vlotter in het gehoor.

Maar al bij al is dit nieuwe album “Shatter” toch weer een zeer knap staaltje vakmanschap van Jude Johnstone en wat ons betreft mag ze gerust nog vele jaren op deze wijze verder platen opnemen en uitbrengen.

(valsam)
“’Craftmanship’ is once again the only correct definition for Jude Johnstone as songwriter, but also as performer on her latest album ‘Shatter’ where the variety of styles is higher than ever before. Also from this album’s marvellous tracklist, there are several candidates to be covered soon by renowned artists in the world of country and folk music.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: BoJak Records
Info: Hemifran

video