WILL LEE – LOVE, GRATITUDE AND OTHER DISTRACTIONS

In opvolging van zijn vorige plaat “Oh!” uit 1995 kon de New Yorkse zanger-bassist Will Lee 18 jaar later een beroep doen op heel wat grote namen uit de muziekwereld om hem in de studio bij te staan voor de opnamen van zijn nieuwste plaat “Love, Gratitude And Other Distractions”.

Of wat dacht u van ‘ZZ Top’-gitarist Billy Gibbons, jazz-keyboardvirtuoos Bob James, ‘Toto’-zanger en gitarist Steve Lukather, pianist en componist Allen Toussaint, jazzdrummer Steve Gadd of singer-songwriter Narada Michael Walden die drumt bij de instrumentale song “Papounet’s Ride”. Stuk voor stuk gevierde en super professionele muzikanten die allemaal bereid werden gevonden om hun steentje bij te dragen aan deze tien tracks tellende plaat van Will Lee.

Billy Gibbons zingt mee en speelt gitaar op het bluesy nummer “Get Out Of My Life Woman” waarvoor Allen Toussaint, de componist van deze song, achter de piano heeft plaats genomen. Het vlotst in het gehoor liggende popnummer op deze plaat is bij uitstek “Miss Understanding” dat Will Lee zelf heeft geschreven en waarop multi-instrumentalist Larry Campbell een fijn staaltje pedal steelgitaar aflevert.

De eerste single uit “Love, Gratitude And Other Distractions” is het laid back gezongen liefdesliedje “Fooled Him” (zie video) met jazzgitarist Chuck Loeb in een belangrijke instrumentale rol. Verderop krijgen we nog een liefdesverklaring in het geheel instrumentale, sober gebrachte jazznummer “Simple Way To Say I Love You” waarop Will Lee op contrabas speelt.

Bij de song “1, 2, 3” komt de Japanse jazz- en popzangeres Akiko Yano meezingen en op piano spelen. Voor het nummer “Natives” duiken gitarist Steve Lukather en drummer Steve Gadd op als belangrijkste instrumentalisten en deze cd wordt instrumentaal en akoestisch afgesloten met het intiem gebrachte nummer “Smile” van Charlie Chaplin waarop Will Lee op bas speelt en Chuck Loeb op akoestische gitaar.

Will Lee’s voornaamste professionele activiteit sinds 1982 is dagelijks optreden als bassist in het ‘CBS Orchestra’ tijdens de ‘Late Show With David Letterman’ op de Amerikaanse televisie. Daarnaast speelt hij basgitaar in ‘The Fab Faux’, een Amerikaanse ‘tribute band’ voor de Beatles en trekt hij de opnamestudio’s in als sessiemuzikant voor heel wat grote Britse en Amerikaanse vedetten (o.a. Bob Dylan, Aretha Franklin, Carly Simon, The Bee Gees, B.B. King, Billy Joel en Paul McCartney). Zijn tweede soloplaat komt dan na 18 jaar afwezigheid ook een beetje als een verrassing, maar laat het door mij gezegd zijn: het is een zeer aangename.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Moosicus Records

Distr.: Rough Trade

video