TY CURTIS  – TY CURTIS

Singer-songwriter en gitarist Ty Curtis is afkomstig uit Salem, ‘de kersenstad’ en de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oregon, aan de Westkust. Ty komt uit een erg muzikale familie. Als dertienjarige oefende Ty tot vijf uren per dag, terwijl andere kinderen buiten speelden, op zijn eerste gitaartje. Als hij zestien jaar is, krijgt hij gitaarlessen van blues gitarist Garry Meziere in de ‘ABC Music Company’ in Salem. Rond zijn achttiende mag Ty al enkele nummers meespelen met Meziere in een lokale club. Tijdens zijn schooljaren speelt Ty in enkele lokale bands. In 2006 brengt hij met de “Ty Curtis Band” een éérste album “Stubborn Mind” uit. In 2009 wint hij met de band de ‘Cascade Blues Association Journey to Memphis Competition’ en mag hij mee doen aan de befaamde ‘2009 International Blues Challenge’. Deze competitie start met meer dan twee duizend bands, in zesendertig staten. Enkel de honderd beste bands mogen hun gelijk komen bewijzen in Memphis en hopen dat ze in de finale geraken. Ty stopt met studeren, om zich volledig op deze competitie te kunnen concentreren. Hij eindigt met zijn band op de tweede plaats. Door dit resultaat haalt de band optredens binnen tijdens het ‘Montreal Jazz Festival’, ‘The Redwood Run’ en het ’St. Johns Blues Festival’. ‘Blues Challenge’ jury lid en Grammy award winnaar producer David Z (Prince, Etta James, Jonny Lang) werkt met Ty samen als producer/engineer, tijdens de opnamen van het derde album “Cross That Line”. Zijn vader Gary Curtis was in de beginjaren de manager van de band. Ondertussen heeft Ty over genomen en al meer dan vijftig eigen songs geschreven. Ty is nu full time met zijn muziek en de band bezig. In de voorbije jaren heeft de “Ty Curtis Band” al kunnen openen voor Chris Cain, Coco Montoya, “The Doobie Brothers”, Roy Rogers, George Thorogood, “Los Loneley Boys”, Paul DeLay, Curtis Salgado, Walter Trout, Big Monti en Lloyd Jones. Ook traden ze op tijdens het ‘Portland’s Water Front Blues Festival’, ‘The Winthrop Blues Festival’, ‘Joseph Bronze & Blues’, ‘Rogue Valley Blues Festival’, ‘Central Oregon Blues Festival’ … Curtis’ laatste plannen en vervolgstap in zijn carrière, is zijn verhuis dit najaar naar het Zuiden, naar Austin, TX…

Ty Curtis heeft zijn nieuwe album opgenomen in Austin, Texas, met als producers Brian Ferguson (de drummer van de country zanger Aaron Watson) en Jacob Petersen (de gitarist in de “Steve Miller Band”). Ze ontmoetten elkaar toen Ty opende voor Curtis Salgado, een blues zanger uit Oregon, met wie Ferguson en Petersen in de band speelden. Ferguson en Petersen spelen mee op Ty’s nieuwe album. Tien nieuwe nummers van Ty en de band, met als opener al direct een blik in eigen boezem: 1”I Know” [Knappe opener met Ty die heel zelfzeker en zuiver zingt en alles rond hem goed controleert en dirigeert] – 2”Late Night Wonder” [De signalen die vooraf gaan, maken het afscheid nemen en de pijn niet minder hard] – 3”Don’t Know You” 4”Play My Part” [Veel soul en gejammer, maar ook sfeervolle backings die beamen dart er nog hoop is en toekomst] –5”Feel What I Feel” [Een dansbaar funky nummer] – 6”How Was I To Know” [Pikante, zonovergoten kabbelende reggae] – 7”Up N’ Gone” 8”No one Ever Said” [Een gevoelige akoestische melodieuze track, over zijn ouders, die na dertig jaren gescheiden zijn] – 9”Some Kinda Situation” [Funky soul voor ongewone situaties] – 10”Baby Blue” [Soul met bluesy uithalen en veel verdriet] – 11”Somewhere To Go” – [De (verborgen) afsluiter is een rustige ballade die bewijst dat er altijd hoop is als je niet alleen bent].

Ty Curtis titelloze album is een gevarieerd album, met een mix van genres: rock, soul, blues en funk. De begeleiding van de nummers gebeurt op akoestische en elektrische gitaar, naargelang de specifieke stijl of sfeer van de track. Ty’s zang is goed en zijn gitaartechnieken zijn uitstekend. Voor de liefhebbers van rustige sfeervolle gevoelige nummers, is dit zeker een aanrader.      

Eric Schuurmans

 

Line up:

Ty Curtis: vocals, guitar, backings (2)
Jacob Petersen: guitars, backings (“Steve Miller Band”)
Glenn Fukunaga: bass (Chuck Berry, Robert Plant, Bob Dylan)
Jerry Jacques: drums
Brian Ferguson: drums (3,7,8), percussion (1,2,6,7,9) (“Aaron Watson’s Band”)
Casey McPherson: keys, backings (“Alpa Rev”)
John Bush: percussion (5), American triangle
Ephraim Owens: trumpet (Sheryl Crow)

Discography:

2006: “Stubborn Band”
2008: “Down On My Luck”
2010: “Cross That Line” – producer: David “Z” Rifkin
2012: “Ty Curtis”

Artiest info
Website  
 

video