THE WAVE PICTURES – CITY FORGIVENESS (2 CD)

Vorig jaar trok de Britse rockgroep ‘The Wave Pictures’ gedurende 6 weken op tournee doorheen Amerika met de Londense indie popgroep ‘Allo Darlin’. ‘The Wave Pictures’ bestaat sinds 1998 uit drie leden: zanger-gitarist Dave Tattersall, bassist Franic Rozycki en drummer Jonny Helm.

De vele uren onderweg tijdens die Amerikaanse tournee werden aangegrepen om nieuwe nummers te componeren en dat was blijkbaar een zeer succesvolle bezigheid want de formatie komt nu met een dubbelalbum “City Forgiveness” op de proppen; twee cd’s waarop in totaal twintig nieuwe songs werden geregistreerd.

“City Forgiveness” is de vijfde officiële studioplaat van deze groep en de songs op deze dubbelaar zijn reflecties op hun ervaringen in het grote Amerika, gaande van een bezoek aan het huis van Hank Williams tot het Buddy Holly-museum en het graf van Billy The Kid of met hun tourbusje rijden over de beroemde ‘Golden Gate Bridge’ in San Francisco. Songschrijver Dave Tattersall kon zijn verbeelding de vrije loop laten gaan in de liedjesteksten van deze 20 nummers.

De eerste single uit “City Forgiveness” is het op bijgaande video gespeelde liedje “Lisbon”. De meeste nummers op dit dubbelalbum zijn hedendaagse pop- en rockliedjes die jammer genoeg niet allemaal van een gelijkaardig kwalitatief niveau zijn. Dat wil zeggen dat er wat overbodig materiaal is terug te vinden, zoals openingsnummer “All My Friends”, “Tropic”, “The Inattentive Reader”, “The Ropes”, het nerveus klinkende “Narrow Lane” en “A Crack In The Plans”.

Maar er zijn ook heel wat knappe nummers te horen op “City Forgiveness”. Tot deze categorie rekenen wij o.a. “Before This Day”, “Better To Have Loved”, het op iets van Jonathan Richman lijkende “Missoula”, single “Lisbon”, “Red Cloud Road (part 2)”, het door speels gitaarspel catchy klinkende “Whisky Bay”, alt.rocksong “Shell”, de akoestische ballad “New Skin” en het bluesy slotnummer “Like Smoke” dat wij tot beste nummer van deze twee cd’s willen promoveren.

In het algemeen willen we stellen dat er eigenlijk te weinig variatie zit in de 20 nummers op deze platen, zodat het misschien wel een beter idee zou geweest zijn om enkel maar die sterke tracks te bundelen op één steengoede plaat, maar anderzijds begrijpen we het jeugdige streven van deze groep om zoveel mogelijk van het geleverde werk op een cd te plaatsen. Het zij hun vergeven, geheel in de geest van de albumtitel. ‘The Wave Pictures’ komen dit weekend voor een éénmalig optreden naar Brussel, waar u ze hoogst persoonlijk op hun kwaliteiten kunt gaan checken.

(valsam)

 

Zaterdag 9 November 2013: Le Chaff, Brussel

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Moshi Moshi Records
Distr.: [PIAS]

video