ED DAMPIER - BLUES DELUXE

Niettegenstaande de Brit Ed Dampier aanvankelijk helemaal startte als autodidactische gitarist, studeerde hij aan het vermaarde ‘Guitar Institute’ in Londen en behaalde hij er de graad met onderscheiding. Ondertussen werkte Dampier al samen met producers als Tony Platt (“AC/DC”, Bob Marley) en Greg Haver (“Manic Street Preachers”). Omdat hij bij meerdere verschillende bands zijn muzikale ideeën niet kan uitwerken en ook omdat hij geen man is van de compromissen, zoekt hij verder naar andere muzikale oplossingen, om zijn expressiviteit te kunnen uitwerken.

“Blues Deluxe” het debuut album, moet hiervan de invulling kunnen zijn. Het is een compact instrumentaal album met zeven tracks. Dampier wordt op het album ondersteund door getalenteerde muzikanten als bassist Yves Fernandez, drummer Ed Carille en multi instrumentalist Andre Antonio. Alle nummers zijn gecomponeerd door Dampier, behalve track 5 (“More Love More Power”) is geschreven door Jude Del Hero. Dampier kiest op het album bewust voor de uitersten en brengt ze in conflict met elkaar: de elektrische versus de akoestische gitaar, ritme versus de lead en de retro versus de avant-garde stijl. Dit vertaalt zich in melodieuze melodieën naast harde Zeppelin riffs en blues.     1”Overture”2”Sidewinder Blues” [Een nummer dat blijft exact klinken, zoals je het verwacht, met een mooie wervelende melodie en een onderhoudende drive – met dank aan de Hammond orgelspeler van dienst Andre Antonio] – 3”Snowfall In Spring” [De overgang is een korte elektrische solo genre Eric Johnson] – 4”Two Worlds Collide” [Een funky nummer (in de stijl van de beginnen de “Red Hot Chili Peppers”) waarin twee werelden in botsing komen] –5”More Love More Power” [Een melodieuze ballade genre Eric Clapton] – 6”Archipelago” [De langste track op het album, die akoestisch vrij rustig start en langzaam en aanvankelijk heel etherisch verder kabbelt, om uiteindelijk over te gaan in een bluesy rockende pathos met zware jazzy Zeppelin grooves - met een hoofdrol voor drummer Ed Carlile] – 7”Cascades” [De eer is gelaten aan Ed Dampier om akoestisch in schoonheid af te sluiten].

Als je het album van Ed Dampier draait, moet je beslist achteruit gaan liggen in een ontspannen houding. De instrumentale tracks zijn een verzameling van blues, rock en funk. Het is een relatief kort album, dat je een goede indruk geeft van de gitaarcapaciteiten van deze Fender Stratocaster specialist. Sommige nummers zijn relatief lang, maar verzanden niet door de te lange solo’s. Dampier is een edelmoedig grootmeester in het componeren en een overweldigend gitarist, die echter heel veel ruimte open laat aan de andere muzikanten, om aan hun trekken te kunnen komen. De orkestrale bijna klassieke gitaar composities en arrangementen zijn heel boeiend. Met dit album bewijst Ed Dampier dat instrumentale nummers ook erg genietbare nummers kunnen zijn, waarbij ruimte is voor te ademen en om te ontspannen.

Eric Schuurmans

 

Line up:

Ed Dampier: electric & acoustic guitars
Yves Fernandez: bass
Ed Carille: drums
Andre Antonio: Hammond, Rhodes, synths & percussion / producer, engineer

Discography:

2013: “Blues Deluxe”

Artiest info
Website  
 

video