THE FRIED OKRA BAND  – THERE’S A WORLD OUTSIDE MY DOOR

In 2003 vinden de Denen Morten Lunn en Thomas Foldberg elkaar muzikaal en vormen ze een elektrisch / akoestisch roots duo. Hun gemeenschappelijke muzikale voorkeur gaat naar de rauwe en uitgeklede sound uit het diepe Amerikaanse Zuiden van RL Burnside, Jr. Kimbrough, Kenny Brown, Asie Payton , “T-Model Ford” en Robert Belfou. Het duo opent aanvankelijk vooral voor de grotere Deense blues acts. Nog geen jaar later in 2004, wordt een ritme sectie toegevoegd en vormen ze een kwartet. Tijdens een reis naar Chicago geeft Morten Lunn de band een naam, terwijl ze in het restaurant ‘Fried Okra’ zitten: “The Fried Okra Band”. [Nvdr: Okra is de onrijpe vrucht van de abelmoschus esculentus, een plant die wordt gebruikt als groente. De naam abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk" (wat 'vader van muskus' betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.]

Aanvankelijk brengt de FOB in Scandinavië, vooral werk van muzikanten uit de bergen van Noord Mississippi en herwerkte blues klassiekers. Dit is te beluisteren op hun eerste album uit 2007, “This Is Your Chance, France Baby”. In dit debuut album vind je een mix van live en studio opnamen. De meeste nummers zijn erg persoonlijke vertolkingen van country blues klassiekers. Op het album zijn er ook gastoptredens van Deens senior blues artiest Troels Jensen, bassist  Søren Bøjgaard en van de getalenteerde muzikant Jarno Varsted (die ook de mix en de co productie van het album deed). In de line up: Morten Lunn (gitaar & zang), Thomas Foldberg (gitaar & mondharmonica), Thomas Crawfurd (drums & percussie) & Kåre Joensen (elektrische en staande bas). Het repertoire en de stijl van FOB evolueert van covers naar meer eigen en origineel materiaal in een eigen stijl. Dit is al te horen op hun tweede album uit 2009 “Black Cherry”, waarop enkel eigen nummers staan. In de line up vinden we nu ook drummer en mondharmonicaspeler Thomas Crawfurd. Vanaf 2011 wijzigt de samenstelling van de band opnieuw en wordt het kwartet een trio: Morten Lunn / Thomas Foldberg & Thomas Crawfurd. Henrik  Silver (piano, sousafoon) speelt soms mee als vierde muzikant. Met deze (uitgebreide) line up is het nieuwe album “There’s A World Outside My Door” opgenomen. Op het derde album van de Deense “The Fried Okra Band” zijn de opnamen geconcentreerd rond de zang, de twee gitaren en de drums. De accenten komen er van ‘Diddley Bo’, een eensnarige eigen bouwsel, dat op een primitieve gitaar gelijkt (Morten Lunn), de mondharmonica (Thomas Foldberg), de banjo mandoline (Thomas Crawfurd) en in de baslijn zeker van de sublieme sousafoon (Henrik Silver). De twaalf nummers zijn alle van Morten Lunn & de FOB.    

De opener 1”Chicago Stage” [Over hun reis naar Chicago, de confrontatie tussen blank en zwart en waar ze o.a. Carl Weathersby ontmoet ] – 2”I’m Going Down” [Een gekend blues thema en een eerste, uitgebreidere kennismaking met de versmachtende grooves van de mondharmonica van Foldberg] – 3”One String Love” [Dit is knappe ‘back to basic’ delta blues, met Lunn op zijn éénsnarige gitaar, Foldberg op gitaar en mondharmonica, Crawfurd op mandoline en een beetje percussie, van occasionele drummer Silver] – 4”I Tried” [Blues is er wanneer het pijn doet en je het niet meer ziet zitten] –5”Fake Rag Okra” [Country blues om er uit te geraken: “Stayed too long with you, baby – Even coming here was wrong”] – 6”Unpack” [Walking shoes, for walking blues] – 7”Hey A Da Hoh” [Vandaag voel ik me goed, maar wat zal het morgen zijn?] – 8”Followed My Baby” [Een lijntje meer kan te veel zijn] – 9”Shopkeeper” [Een alledaags verhaal over veranderingen] – 10”Bo Diddley, Baby” [Een liefdesverklaring en een ode aan Bo Diddley: “The blues had a baby and Bo named it R&R”] – 11”Holler For Help” [“I had the blues this morning”] – 12”Copenhagen Coppola” [Wakker worden in Vegas als de zoon van Francis Ford Coppola…].

“The Fried Okra Band” is één van die Scandinavische blues bands, die je hier niet iedere dag op stage tegen komt. Hun derde album “There’s A World Outside My Door”, is een heel gevarieerd album, met een heel eigentijdse Deense kijk op de blues. Het trio plus sousafonist Henrik Silver verassen over de ganse lijn. Voor mij zijn het zeker geweldige nieuwkomers, in deze kleine wereld van de Europese blues. Om naar uit te kijken!   

Eric Schuurmans

 

 

Line up:

Morten Lunn: vocals, guitar, the one string ‘Diddley Bo’
Thomas Foldberg: guitar, harmonica
Thomas Crawfurd: drums, mandolin, banjo mandolin, percussion
Guests:
Henrik Silver: sousaphone, piano
Tove Sørensen: backings (9)

Discography:

2007: “This Is Your Chance, France Baby”
2009: “Black Cherry”
2013: “There’s a World Outside My Door”

 

Artiest info
Website  
 

Label: Flatland records

video

 

Morten Lunn plays on his one string ‘Diddley Bo’

Morten Lunn – Henrik Silver -- Thomas Crawfurd --  Thomas Foldberg