ALBERT HAMMOND – SONGBOOK 2013 – LIVE IN WILHELMSHAVEN (2 CD)


Volgend jaar in mei wordt de Engelse singer-songwriter en producer Albert Hammond 70 jaar. De vader van indie rockband ‘The Strokes’-gitarist en toetsenist Albert Hammond Jr. was in de jaren ’60 en ’70 één van de meest populaire zangers en componisten van nummers die hijzelf op plaat zette, maar ook heel vaak uitleende aan andere artiesten. Hij is al van vrij kort na zijn geboorte één van de 30.000 inwoners van het Middellandse Zee-eiland Gibraltar.

De niet meer zo piepjonge lezers zullen deze man en zijn onafscheidelijke gitaar zeker nog wel herinneren van zijn eigen succesperiode als zanger toen hij in de beginjaren ’70 niet weg te denken was uit alle hitparades ter wereld. Zijn grootste solohits in die tijd waren de nummers “I’m A Train”, “It Never Rains In Southern California”, “Down By The River”, “Everything I Want To Do”, “The Peacemaker”, “I Don’t Wanna Die In An Air Disaster” en “The Free Electric Band” (zie video).

In mei 2013 trad Albert Hammond live op in het Duitse stadje Wilhelmshaven. Van dat optreden werd nu een live registratie op dubbel-cd uitgebracht onder de titel “Songbook 2013”. Daarop staan alle zonet vermelde solohits, maar ook heel wat liedjes die hij heeft gecomponeerd en die enkel in de versie van andere artiesten bij het grote publiek gekend zijn.

Een bloemlezing van het repertoire dat Albert Hammond voornamelijk samen schreef met de Amerikaanse songschrijfster Diane Warren en de Britse singer-songwriter Mike Hazlewood: “I Don’t Want To Live Without Your Love” van de Amerikaanse rockgroep ‘Chicago’, “Careless Heart” van Roy Orbison en “Little Arrows” van Leapy Lee, zijn eerste grote hit toen hij amper 24 jaar was.

Verder schreef hij ook “Make Me An Island” en “You’re Such A Good Looking Woman” van Joe Dolan, “Freedom Come, Freedom Go” van ‘The Fortunes’, “Good Morning Freedom” van ‘Blue Mink’ en “The Air That I Breathe” van ‘The Hollies’. Stuk voor stuk grote hits voor deze artiesten en vaak tot die status gekomen zonder dat hun fans wisten wie deze songs eigenlijk had geschreven.

Andere nummers uit de koker van deze songschrijfmachine zijn “Don’t Turn Around” dat werd opgenomen door o.a. Tina Turner, Bonnie Tyler en reggaegroep ‘Aswad’, “Smokey Factory Blues” van Johnny Cash, de nummer 1-hit van Leo Sayer “When I Need You” en millionseller “To All The Girls I’ve Loved Before” dat 1984 een wereldhit werd voor Julio Iglesias en Willie Nelson.

Ook ‘Starship’ scoorde een hit met “Nothing’s Gonna Stop Us Now” en Whitney Houston stond ook wekenlang bovenaan in de hitparade met “One Moment In Time”, het officiële openingslied van de ‘Olympische Spelen’ in Seoul in 1988 waarvoor hij een ‘Emmy Award’ in de wacht kon slepen.

U zult moeten toegeven dat dit echt wel een indrukwekkende opsomming is van allemaal songs die door Albert Hammond gecomponeerd werden. Hij is daarmee één van de belangrijkste hitschrijvers van de voorbije 50 jaar en hij werd in 2008 dan ook oververdiend opgenomen in de ‘Songwriters Hall Of Fame’. Er wordt geschat dat er om en bij de 400 miljoen platen van zijn composities werden verkocht en dat een dertigtal van die liedjes in de hitparade zijn beland, meestal helemaal bovenaan.

Deze dubbel-cd geeft dan ook een uitstekend overzicht van al die mooie nummers die Albert Hammond in zijn leven heeft gecreëerd en waarmee hij ontzettend veel muziekliefhebbers gelukkig heeft weten te maken. Dit is een absolute aanrader voor een plaatsje in uw eigen platencollectie.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Hypertension Music

Distr.: Bertus / V2

video