PATTY GRIFFIN – SILVER BELL

Nog maar een paar dagen geleden schreef ons opperhoofd Freddy op deze pagina’s een zeer lovende recensie over de nieuwste cd “American Kid” van de Amerikaanse folk- en rootsrockzangeres en songschrijfster Patty Griffin. Groot was dan ook onze verbazing toen we zopas nog een nieuwe plaat van Patty Griffin kregen toegestoken.

Het gaat hier echter over het album “Silver Bell” dat eigenlijk al dertien jaar geleden als haar derde plaat werd opgenomen maar door strubbelingen met diverse platenfirma’s tot nu toe nooit op de markt is verschenen geraakt, hoewel Patty Griffin de liedjes op dit album heel vaak pleegt te zingen tijdens haar live optredens.

Haar vele fans zullen dan ook wel enorm verheugd zijn over de uiteindelijke release van “Silver Bell”. Deze songs werden in 1999 opgenomen in de ‘Kingsway Studio’ van Daniel Lanois in New Orleans, Louisiana. Producer Glyn Johns heeft de veertien nummers nu van een hedendaags arrangement voorzien. Alle liedjes werden destijds door Patty Griffin zelf gecomponeerd en er zijn enkele pareltjes bij.

Ze brengt intieme ballads die worden afgewisseld met wat stevigere rocksongs. Openingstrack “Little God” en de samen met Emmylou Harris gebrachte countryrocker “Truth #2” weten al meteen de gepaste sfeer bij dit album van de volgend jaar in maart 50 jaar wordende zangeres te creëren. “Boston” en titeltrack “Silver Bell” (zie video) laat een stevig rockende Patty Griffin horen, terwijl de daaropvolgende tracks “Sooner Or Later”, “What You Are” en “Fragile” met een heel breekbare en frêle stemmetje worden gezongen (of beter gefluisterd).

Pianoballad “Mother Of God”, het intimistische “One More Girl” en de prachtige songs “Top Of The World” en “So Long” zijn andere toppers op deze plaat die eigenlijk veel te lang op zich heeft laten wachten en waarvan intussen enkele liedjes al werden gecoverd door andere artiesten. Maar niet getreurd: ook u kunt nu van al dat moois genieten dankzij de officiële release van “Silver Bell”.

De liedjes van deze in haar bijna 20 jaar durende carrière met vele ‘Awards’ overladen zangeres werden in het verleden heel vaak gecoverd door o.a. Emmylou Harris, Linda Ronstadt, Bette Midler, Rory Block en The Dixie Chicks. Haar recente samenwerking met huidig levenspartner Robert Plant bracht Patty Griffin in diens gelegenheidsformatie ‘Band Of Joy’ en op haar laatste plaat “American Kid” zingt het koppel schitterend samen in het duet “Ohio”. Laat het duidelijk wezen dat deze Patty Griffin nog lang niet aan haar laatste zangpartijen toe is gekomen en wij zijn daar heel blij om.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: A&M Records
Distr.: Rough Trade

video