LOS LOBOS – DISCONNECTED IN NEW YORK CITY

Een wolf in gevangenschap kan volgens wetenschappelijke websites maximum 15 tot 20 jaar oud worden, maar in de natuur sterven ze meestal veel eerder ten gevolge van ontbering en ziektes. Maar er zijn ook wolven die het veel langer weten vol te houden, hoewel we het dan niet meer over de mooie dieren hebben, maar wel over de nog altijd ‘alive and kicking’ zijnde menselijke exemplaren van de Amerikaanse rootsrockers van de formatie ‘Los Lobos’ (Spaans voor ‘de wolven’).

Al sinds 1973 spelen de vijf leden van deze legendarisch geworden groep uit Los Angeles, Californië samen: zanger-gitarist David Hidalgo en drummer Louie Pérez zijn de officiële stichters van “Los Lobos”. Zij haalden er al snel hun toenmalige medestudenten Cesar Rosas en Conrad Lozano als extra gitaristen bij. Enkel saxofonist, keyboardspeler en gekend producer Steve Berlin en huidig drummer Enrique ‘Bugs’ Gonzales vervoegden deze vier oerwolven in een later stadium.

Om hun veertigste verjaardag als band te vieren besloten de heren van ‘Los Lobos’ om een live opgenomen album op de markt te brengen met een niet voor de hand liggende selectie van heerlijk mooie songs uit hun enorme discografie. Het werd een opname van een live optreden in december 2012 in ‘The City Winery’ in New York City. Vandaar ook de albumtitel “Disconnected In New York City”.

De Chicano-rockers brengen tijdens deze show hun gekende mix van country, folk, rock and roll, tex-mex, blues, soul en traditionele Mexicaanse cumbia’s, boleros en norteños. Hun live optredens monden telkens weer uit in één groot feest en alle aanwezigen gaan opgelucht en blij weer naar huis. Je zou voor minder als je zo’n geweldige liedjes als het ritmische “Chuco’s Cumbia”, emo-song “Tears Of God” (zie video), de bluesrockballad “Tin Can Trust”, zydecorocker “Gotta Let You Know”, het soulvolle “Little Things”, rocksong “Set Me Free (Rosa Lee)” en hun gemixte versie van Ritchie Valens’ hit “La Bamba” uit 1958 en “Good Lovin’” van ‘The Rascals’ uit 1966 gehoord hebt.

Minder gekende nummers die hier ook wel terug te vinden zijn: “The Neighborhood”, de titeltrack van de gelijknamige cd uit 1990, “Oh Yeah” uit de 1999-cd “This Time”, “La Venganza De Los Pelados” uit de cd “The Ride” van 2004 en “Maria Christina” en “Malaque”, die beiden op de plaat “Good Morning Aztlan” uit 2002 stonden.

De meeste grote hits van ‘Los Lobos’ stonden echter niet op de setlist tijdens dit optreden in New York City. U kunt enkele daarvan wel terugvinden op de ‘special edition’ dubbel-cd die onder dezelfde titel is verschenen en op de daar bijgevoegde dvd kunt u zelf getuige zijn van vijf nummers die tijdens dit optreden werden gebracht. Voor een volledig overzicht van al hun hits zult u zich hun verzamelalbum “Wolf Tracks: Best Of Los Lobos” uit 2006 of nog beter het dubbelalbum “Just Another Band From East L.A.: A Collection” uit 1993 met 41 liedjes moeten aanschaffen. Deze live-cd is echter zeker en vast een zeer mooie aanvulling op hun vorige live album “Live At The Fillmore” uit 2005.

In 1984 vroeg deze band zich al af: “How Will The Wolf Survive?”. Anno 2013 laten ze via dit live verjaardagsalbum weten dat ze het antwoord op die vraag al lang gevonden hebben. Het feit dat de groep in 2013 en 2014 een nieuwe wereldtournee zal maken bewijst dat ze nog lang niet van plan zijn om er mee op te houden, tot groot genoegen van hun grote schare fans over de hele wereld.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr: Rough Trade

video