MOVE ME BRIGHTLY - CELEBRATING JERRY GARCIA'S 70TH BIRTHDAY (DVD)

Jerry Garcia, de legendarische leider van de Amerikaanse rockgroep the Grateful Dead is in 1995 overleden aan een hartaanval. The Grateful Dead was meer dan een kwart eeuw een cultureel fenomeen en ten tijde van de flower-powerbeweging een van de belangrijkste muziekgroepen. In hun muziek klonken invloeden door van rock, bluegrass en folkmuziek. Met succesnummers als "Truckin" en "Casey Jones" maakte de band veel enthousiasme los bij de duizenden fans die de groep van concert tot concert volgden. De enige top 10-hit was in 1987 echter "Touch of Grey" met het refrein "I will survive". In veertig jaar popgeschiedenis heeft geen enkele band van hetzelfde niveau zo weinig platen weten te verkopen als de 'Dead'. Geen band werd ook zo verguisd door critici. En toch lukte het tot op het laatste moment om voetbalstadions vol te krijgen tijdens tournees. Met hun optredens verdiende de band nog altijd tientallen miljoenen dollars per jaar.

De groep die eerst Mother McCree's Uptown Jug Champions en vervolgens The Warlocks heette, was de huisband van een commune waar schrijver Ken Kesey de charismatische leider van was. In deze hippiekolonie werd uitgebreid geëxperimenteerd met LSD en andere geestverruimende middelen. The Grateful Dead wilde niets met de commercie van platenmaatschappijen te maken hebben. De groep trad liever gratis op in de parken van San Francisco. Jerry Garcia, bijgenaamd 'Captain Trips', deelde daar regelmatig LSD uit. De gezette gitarist had de nodige gezondheidsproblemen, die dikwijls gaten sloegen in het drukke programma van de Dead. Nadat hij in 1991 uitputtingsverschijnselen kreeg, slankte hij af, stopte met roken, verminderde zijn druggebruik en nam een fitness-trainer in dienst. Maar het leven van rock-muzikant bleef aanslagen plegen op zijn gezondheid met zijn dood als gevolg.

In de maand augustus van dit jaar hield Grateful Dead gitarist Bob Weir een vijf uur durende concert genaamd "Move Me Brightly", in zijn TRI Studio's in San Rafael, Californië, en dit ter ere van Jerry Garcia, wat normaal zijn 70e verjaardag zou geweest zijn. Een aantal muzikanten, waaronder leden van Vampire Weekend, The Hold Steady en Phish kwamen samen met Weir op het podium, om zich uit te leven in een aantal Dead jams zoals "The Wheel", "Cumberland Blues" en "Goin 'Down the Road, Feelin' Bad". Naast andere bijdragen van Garcia's familieleden zien we ook o.a. Carlos Santana en Sammy Hagar passeren. Deze film is geregisseerd door Justin Kreutzmann, zoon van Dead drummer Bill Kreutzmann.

Met deze link kunt u een meer dan tien minuten durende video zien met een jammende Bob Weir in Garcia's epische nummer "Don’t Let Go" met Donna Jean Godchaux op lead vocals, Mike Gordon op bas, Joe Russo en Chris Tomson op drums, Jeff Chimenti en Adam MacDougall op toetsen, Jonathan Wilson op gitaar, en Craig Finn als backing vocals. Het is eerder een losse jam waarvan Jerry zeker zou genoten hebben. Als je geen fan bent van de Grateful Dead, zou je kunnen zeggen dat het een beetje te los is, maar ik hoor een aantal echte leuke accenten van R & B, rock en jazz. Daarbij is Jonathan Wilson’s bijdrage bij de Jerry-achtige lead gitaarpartij steeds leuk om tezien. Voor de liefhebbers van de Grateful Dead zeker een must!

 

Move Me Brightly Tracklist:
"Cumberland Blues"
"Going Down the Road Feelin' Bad"
"Mission in the Rain"
"Shakedown Street"
"He's Gone"
"Eyes of the World"
"Terrapin Station"
"Days Between"
"Franklin's Tower"
"U.S. Blues"

Bonus Tracks
"Friend of the Devil"
"Bird Song"
"New Speedway Boogie"

Artiest info
   
 

Label: Eagle Rock Entertainment
Distr.: PIAS Belgium

video