PINNICK GALES PRIDGEN - PINNICK GALES PRIDGEN

Op het uitstekende "Magna Carta" label, dat zich hoofdzakelijk specialiseert in het betere gitaarwerk, is er een tijdje geleden alweer een uitstekende nieuwe release verschenen. Ditmaal betreft het een samenwerking van drie topmuzikanten. De unieke zanger/ bassist dUg Pinnick, bekend van Kings X, is het eerste lid van dit trio. Verder hebben we de supersnedige gitarist Eric Gales, die naast zijn eigen band ook nog het mooie weer maakte in Lauryn Hill's band en met zijn andere linkshandige broertjes in de Gales Band. Tenslotte is er nog de extravagante en explosieve drummer Thomas Pridgen, bekend van de band Mars Volta. Deze heren samen vragen regelmatig hun eigen hoofdplaatsje onder de spots, maar kunnen die ook evengoed delen en ten dienste staan van het explosieve groepsgeluid.

Het Magna Carta label staat meestal voor stevige rockmuziek, en dat is hier zeker het geval, deze gelegenheidsband zet de traditie van de power-rock trios volop verder en is er op een bepaalde wijze een eerbetoon aan. Aan een van hun voorgangers in het genre, Cream, ontlenen ze zelf een song, namelijk "Sunshine Of Your Love" . Voor de andere nummers tekenden de heren zelf, soms samen, soms apart of in samenwerking met producer Mike Varney.

De cd herinnert ons onmiddellijk aan een cd waaraan we erg veel plezier beleefden, en die al in 1995 verscheen, namelijk "Left Hand Brand" van de Gales Brothers. Deze release heeft natuurlijk nog meer power, en is meer rock gericht, maar dat sublieme gitaarspel van Eric Gales is er na 17 jaar natuurlijk alleen maar explosiever en snediger op geworden. Ik was toen al erg onder de indruk, maar dit slaat alles. Luister maar even naar "Wishing Well" of het lange "Been So High" , en je hoort dat Eric Gales momenteel een van de meest belangrijke rockgitaristen van het moment geworden is.

In nummers als het met klassieke invloeden doorspekte "For Jasmine", een korte instrumental, waar Gales wat gas terugneemt , komt er even rust in deze voor de rest hoofdzakelijk explosieve heavy rockplaat. De beukende baslijnen, de strakke drumpatronen en vooral die spetterende solos van Gales gitaar smelten samen tot een uiterst energiek geheel. Ze laten je zo vlop genieten vanaf de eerste noten van de krachtige opener "Colateral Damage" tot en met die al even indrukwekkende afsluiter "Frightening", een nummer dat zijn naam (in goede zin) duidelijk waarmaakt. Fans van betere, stevige gitaarrock...hier kan je moeilijk omheen...

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Magna Carta Records

video