VENUS IN FLAMES - FUNERAL DANCER

Al even is ‘Funeral Dancer’ niet weg te branden van onze lasers (de cd is al gebrand, eigenlijk) Wat een mooie plaat is deze vierde van Venus In Flames alias Jan De Campenaere-met-gelijkgestemden toch!

Altijd fijn, trouwens, als de muzikanten gelijk gestemd zijn. Vreemd dat de man, ondanks exposure via de Rock Rally 2000 (waar hij met brons ging lopen) nog niet verder staat in de vaart der volkeren, want hij maakt het recensenten en potentieel publiek erg makkelijk met de formule die hij nu al vier (studio)cd’s aanhoudt en waarin hij zich steeds beter lijkt te voegen: ‘Funeral Dancer’ grossiert in songs met vlotte en gracieuze melodielijnen, gekoppeld aan fraai gedraaide, zinvolle en zinrijke teksten (‘doorleefd’ zegt men dan) Die songs verdringen zich om onze aandacht op te eisen: ‘Blue Nights’ bij voorbeeld, het breed uitwaaierende ‘Phoenix’ (met aan het eind de misschien-wel-doordenker ‘like a Phoenix from the flames’), het walsende ‘Funeral Dancer’ (met een refrein dat Thom Yorke wel zou aanstaan), ‘The End Of A Love Affair’ of ‘Lean On Me’ (niet die van Bill Withers, maar toch ook heel ge(s)laagd dank zij Jans fenomenale zang), en heel zeker ook ‘When Darkness Holds You down’, dat ook weer zo’n verleidelijke sixties ring bezit. 'Apocalypse Blues' is in al zijn soberheid een gepast slotakkoord. Maar ’t is eigenlijk elf keer raak.

Venus, afijn, Jan, vond de juiste mensen voor de in- en aanvulling, (gelukkig alleen maar figuurlijk) ronkende namen: Reinout Swinnen, Tim Coenen, Tom Vanstiphout (hier enkel bas), Mario ‘Triggerfinger’ Goossens, Jo Francken en zowaar Sarah Bettens, geweldig op dreef in duet ‘Dance With Me’ . We vermelden ze allen omdat ze mee zorgen voor de afgemeten klank van ‘Funeral Dancer’, waarvoor Jan zelf de eindverantwoordelijke was.

Thank you for staying with us’ zingt Jan in ‘Breaking News’. ‘Thank you for making this music’ is het enige passende antwoord. In een land waar er een écht radiostation zou bestaan, zou ‘Funeral Dancer’ al even niet weg te branden zijn van de ether (dat medium is al verbrand, eigenlijk)

Antoine Légat.

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video