RAY MANZAREK & ROY ROGERS  – TWISTED TALES

Ray Manzarek en Roy Rogers zijn twee iconen uit de rock muziek en stonden al eerder samen in de opname studio. Raymond Daniel (Ray) Manzarek (Chicago, 12 februari 1939 – Rosenheim, 20 mei 2013) was een Amerikaans toetsenist. Hij was medeoprichter van de psychedelische rockgroep “The Doors(of Perception)”, naar een boek van Aldous Huxley. (1965-1973: Jim Morrison - zang, Robby Krieger – gitaar, Ray Manzarek - keys & John Densmore – drums). Manzarek begon al vrij jong piano te spelen, maar genoot er pas van toen hij de zwarte muziek ontdekte. In 1965 ontmoette hij medestudent Jim Morrison. Samen beginnen ze (moeizaam) met een band: “The Doors”. Manzarek was in de moeilijke dagen, de stabilisator van de band. Na het vroegtijdig overlijden van het erg charismatische boegbeeld, maar ook omstreden Jim Morrison, bleef Manzarek zich bezig houden in de muziek scene. Vanaf 2002 trad Manzarek weer op met Krieger; eerst onder de naam “The Doors”, maar later (na een proces aangedaan door Densmore wegens misbruik van die naam) als “The Doors of the 21st Century”; later weer omgedoopt in “Riders on the Storm” en nog later in  “Manzarek-Krieger”. Manzarek overleed in 2013 in een ziekenhuis in Rosenheim in Duitsland, op 74-jarige leeftijd aan galgangkanker. Roy Rogers (°1950, Redding, CA) is een blues rock slide gitarist en platen producer. Hij is genoemd naar de zingende cowboy Roy Rogers. In de jaren ’80 was Rogers een lid van de “Coast To Coast” band Van JL Hooker. Rogers was de producer van vier albums van John Lee Hooker: “The Healer”, “Mr. Lucky”, “Boom Boom” & “Chill Out." Rogers was ook de producer van twee ‘Grammy nominated’ albums van “Ramblin' Jack Elliott”: "Friends Of Mine" & "A Long Ride." In zijn loopbaan werkte Rogers samen met artiesten als Linda Ronstadt, Sammy Hagar, Bonnie Raitt, Zucchero, “John Gorka & Ramblin' Jack Elliott”, Elvin Bishop, Carlos Santana, Steve Miller... Sinds 1980 speelt Rogers met een eigen trio “The Delta Rhythm Kings”.

Het derde album dat Roy Rogers samen maakte Ray Manzarek heet “Twisted Tales”. In 2011 kwam al eerder het tweede Manzarek-Rogers “Translucent Blues” album uit, een bluesrock samenwerking tussen beide muzikanten. De teksten zijn mede geschreven door Jim Carroll, Warren Zevon en dichter Michael McClure. Ook op het nieuwe album, hebben opnieuw dezelfde schrijvers hun medewerking verleend, om andere verhalen te vertellen. Aan het album werkten ook andere muzikanten mee als drummer Kevin Hayes (ook drummer bij “The Robert Cray Band”), bassist Steve Evans (ook bassist bij “The Elvin Bishop Band”) & saxofonist George Brooks (werkte samen met John McLaughlin en Zakir Hussain). De meeste nummers op dit album, dat nog net voor de dood van Manzarek kon uitgebracht worden, zijn van Jim Carroll (1949-2009). Schrijver en muzikant Jim Carroll was al cocaïne verslaafd vanaf zijn dertiende. Het merendeel van de andere songs zijn geschreven door dichter, toneelschrijver en essayist Michael McClure (°1932), die erg bevriend was met Jim Morrison. McClure stelt veel belangstelling in de natuur en is ervan overtuigd, dat er een dierlijk bewustzijn aan de grondslag ligt van iedere mens. Voor velen is “Twisted Tales” het niet uitgegeven album dat Manzarek met “The Doors Of The 21st Century” heeft willen uitbrengen na de dood van Jim Morrison. Een deel van de songs komt inderdaad uit deze periode. Enkele nummers zijn door Manzarek in 2002 al eens als preview uitgebracht.     1”Just Like Sherlock Holmes” [De opener van dit album is een rockende en muzikale ode aan de bekendste detective uit de boeken van Sir Arthur Conan Coyle] – 2”Eagle In A Whirlpool” & 8”Black Wine / Spank Me With A Rose” [Beide tracks, geschreven door beat dichter en muzikale vriend Michael McClure, dateren uit de periode na het overlijden van Jim Morrison / Beide nummers, met andere arrangementen, zijn ook te horen op het “Live In San Francisco - Piano Poems” album uit 2012, van Manzarek & McClure] – 3”Cops Talk” [Is ook een ouder nummer in een eenvoudige straattaal van wijlen Jim Carroll, dat bedoeld was om te verschijnen op een ‘vermeend Manzarek album’ onder de naam “The Doors Of The 21st Century”; dat er door geruzie over de nieuwe naam (na de dood van Jim Morrison) nooit is gekomen…] – 4”Street Of Crocodiles” [Dit nummer is de innerlijke reis naar al onze angsten, tijdens een wandeling in “the street of crocodiles”…] –5”American Woman” [Is een opvallende fraaie ‘pop-y’ song] – 6”Shoulder Ghosts” 7”The Will To Survive” & 9”State Of The World” [Dit zijn de enige twee nummers van Roy Rogers / De twee tracks vallen op door de teksten, die schril contrasteren met die van de anderen] –10”Numbers” [In de afsluiter van het album horen we de laatste muzikale woorden van Manzarek en ook  de ontknoping, het antwoord op de vele vragen: “Love is the answer”!]. Om af te ronden: er wordt ondertussen ook door filmmaker Billy Smith gewerkt aan een documentaire over de samenwerking Manzarek / Rogers.

Het derde en laatste album van het duo Manzarek – Rogers laat een unieke  mix horen van de meer jazzy georiënteerde keyboard sound van Manzarek en in mindere mate de gitaar sounds van Rogers. Het is zeker géén opvolger geworden van zijn voorganger “Translucent Blues”. De nummers op het album vertellen ons verhalen in muzikale beelden en nemen je mee op reis.  Voor de liefhebbers van de sound van “The Doors” en van het betere gitaar slide werk, is dit album een absolute aanrader. Het album zal ongetwijfeld voor de fans van Ray Manzarek & Roy Rogers en temeer als laatste album, een klassieker worden en mag dan ook niet in hun collectie ontbreken.

Eric Schuurmans

 

 

Line up:

Ray Manzarek: keyboards, vocals, thumb piano, flutes
Roy Rogers: guitars, vocals, percussion
Steve Evans: bass
Kevin Hayes: drums
George Brooks: sax
Joel Jaffe: harmony vocals

Discography (Manzarek – Rogers Band):
Manzarek & Rogers:
2008: “Ballads Before The Rain” - Friday Music
2011: “Translucent Blues” - Blind Pig Records
2013: “Twisted Tales”

Ray Manzarek (solo):
1973: “The Golden Scarab”
1974: “The Whole Thing Started With Rock & Roll Now It's Out of Control”
1983: “Carmina Burana”
2006: “Love Her Madly”
2012: “The Piano Poems – Live From San Francisco” – with Michael McClure

Roy Rogers (solo):
1976: “Rogers And Burgin: A Foot In The Door” - Waterhouse Records
1986: “Chops Not Chaps” - Blind Pig Records
1988 - 1992: “Slidewinder” - Blind Pig Records
1989: “Blues On The Range” - Blind Pig Records
1991: “R&B” - with Norton Buffalo - Blind Pig Record
1992: “Travellin' Tracks” - with Norton Buffalo - Blind Pig Records
1993: “Slide Of Hand” - Liberty
1994: “Slide Zone” - Capitol
1996: “Rhythm & Groove” - Pointblank
1998: “Pleasure & Pain” - Pointblank
1999: “Everybody's Angel” - Roshan
2002: “Slideways” - Evidence
2002: “Roots of Our Nature’” - with Norton Buffalo - Blind Pig Records
2004: “Live! At The Sierra Nevada Brewery Big Room” - Chops Not Chaps
2007: “The Best Of Two Slide Zone & Slide Of Hand” - Chops Not Chaps
2009: “Split Decision” - Blind Pig Records

Artiest info
Website  
 

Label: CNC Records

video