¡RELEASED! - THE HUMAN RIGHTS CONCERTS (1986-1998)

Amnesty International is opgericht in 1961 in het Verenigd Koninkrijk door de Britse advocaat Peter Benenson. Benenson had een artikel gelezen over twee Portugese studenten die zeven jaar celstraf kregen omdat ze een toost op de vrijheid hadden uitgebracht. Om de aandacht van het publiek op het lot van politieke gevangenen te vestigen, organiseerden Benenson en andere activisten een wereldwijde campage genaamd "Appeal for Amnesty, 1961". Deze ging van start met een krantenartikel dat op 28 mei 1961 overal ter wereld verscheen onder de titel "The Forgotten Prisoners" . Het artikel riep mensen op om - onpartijdig en vreedzaam - te protesteren tegen de opsluiting van mannen en vrouwen wegens hun politieke en religieuze overtuiging. Binnen een maand hadden meer dan duizend lezers brieven gestuurd waarin zij steun of praktische hulp aanboden. Tevens stuurden ze gegevens over talloze andere gewetensgevangenen. Dit zou de drijvende kracht achter Amnesty International worden: acties van 'gewone' mensen overal ter wereld. Wat begonnen was als een tijdelijke actie werd uitgebouwd tot een permanente internationale beweging, Amnesty International.

Sinds de oprichting in 1961 breidde Amnesty International haar werkterrein steeds verder uit. Amnesty International streeft de naleving van alle mensenrechten na. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is daarbij hun leidraad. Amnesty's missie is onderzoek te verrichten, te rapporteren en op te roepen tot actie om zware mensenrechtenschendingen te stoppen en te voorkomen. Amnesty vraagt ook gerechtigheid voor al diegenen wiens rechten zijn geschonden.

In de jaren ’80 en ’90 organiseerde Amnesty International een reeks succesvolle concerten om mensen wereldwijd bewust te maken van mensenrechten en om geld in te zamelen voor haar werk. In 1986 werd het startschot gegeven met "A Conspiracy of Hope", een concerttournee in Amerika. Twee jaar later volgde "Human Rights Now!", een wereldwijde tournee met 20 concerten. In 1990 organiseerde Amnesty in Chili het concert "An Embrace of Hope" en in 1998 werd de concertreeks in Parijs afgesloten met "The Struggle Continues". Al deze concerten samen staan beter bekend als de "Human Rights Concerts" en van al deze benefietconcerten is er nu de cd- en dvd-box "¡RELEASED!" verschenen met alle grote concerten van 1986 tot 1998. Enkel het laatste concert in Parijs werd al uitgebracht op dvd. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van "Human Rights Now!", de bekendste concerttournee die zes weken duurde en vijf continenten aandeed, wordt nu ook onuitgegeven materiaal op cd en dvd uitgebracht.

De lijst muzikanten die heeft bijgedragen aan het succes van de Human Rights Concerts is indrukwekkend: Bruce Springsteen, U2, The Police, Sting, Peter Gabriel, Radiohead, Bryan Adams, Tracy Chapman, Youssou N’Dour, Jackson Browne, Lou Reed, Miles Davis, Sinead O’Connor en vele andere. Voor de dertigplussers biedt deze compilatie bovendien een nostalgische terugblik op de muziekscene van de jaren 80 en 90 en voor de jongeren vertellen de uitgebreide liner notes bij deze dvd uitgebreid het hele verhaal. Deze uitgave wil niet alleen de historische concertreeks opnieuw in de kijker zetten, maar ook de voortdurende strijd van Amnesty International tegen mensenrechtenschendingen. De opbrengst van de dvd’s en cd’s gaat naar Amnesty International.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Eagle-Rock Records
Distr.: PIAS Belgium

video