MARCEL ZIUL - IN A MINUTE

De uit Brazilië afkomstige Marcel Ziul brengt na een EP en voorganger “The MZ Trio Live Studio Sessions” zijn tweede full album uit, “In A Minute”. De negen nummers op deze uitgave zijn van de man zelf en muzikaal misschien met oorsprong in de Blues maar evenzeer doorweven met funky riffs, soul, wat jazzy aandoende ballads en sporadisch ook het hardere werk. Variëteit troef dus en wel zijn veelzijdigheid als songsmid bewijzend. Als tekstschrijver hoeft hij zich absoluut niet te schamen, in het zéér verzorgde, bijhorende booklet kan je trouwens probleemloos ’s mans gedachtegang volgen.

Opener van dienst is het pop-achtige “All The Time” met een leuke vibe. Vlak daarna volgt het meer bluesy getinte “Afraid Of Loving You”, het jachtige funky ritme erin is verrassend maar bekoorlijk, prima tekstgeschrijf valt trouwens ook op in deze song. Ziul laat hier voor het eerst en niet voor het laats zijn gitaar melodieus janken, en zeggen dat hij op jongere leeftijd gestart was met viool.

De man wordt ontzettend gewaardeerd in zijn land en talloze artiesten doen beroep op hem om muzikale bijstand te verlenen. Ik kan me zo voorstellen dat dit ook uiteenlopende genres betreft want een song als bijvoorbeeld “Confusion” zou je gerust kunnen toeschrijven aan pakweg een Stevie Wonder. Op deze release lijkt het me echter een vreemde eend in de bijt waarmee we niks willen afdoen aan het nummer zelf.

Op het radiovriendelijke trage “Learn To Fall” valt ons ook voor het eerst ’s mans aangename, warme stem op die perfect past bij dit soort melige nummers. “Too Blind To See” heeft alweer een funky baslijn als basis en herbergt een prima basgitaar solo van Rodrigo Montavani.

Het mooiste wordt echter bewaard voor het einde. De titelsong “In A Minute” is een uitstekend akoestisch nummer waar wij onze spreekwoordelijke hoed voor af nemen. Een kippenvelnummer! Het lijkt misschien raar maar als singer-songwriter, enkel zichzelf begeleidend op akoestische gitaar vinden we hem op zijn best en sterkst.

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

video