KOSMORATIK – BRIDGES AND BOATS

Zangeres en keyboardspeelster Lise Lotte Ågedal, zanger Eivind Johansen en gitarist, pianist en bassist Odd Gunnar Frøysland vormen sinds 2011 samen de uit Oslo, Noorwegen afkomstige formatie ‘Kosmoratik’. Vorig jaar brachten ze een eerste plaat op de markt met de ep “Gravitation” en nu stellen ze met gepaste trots hun eerste full-cd “Bridges And Boats” voor aan het grote publiek.

Wij hebben altijd al een voorliefde gehad voor de alternatieve muziek die er vanuit Noorwegen op ons toekwam. Denk daarbij maar aan Paal Flaata en zijn vroegere groep ‘Midnight Choir’ of aan Sivert Høyem en zijn supergroep ‘Madrugada’.

Sterke zangprestaties zijn dan ook schering en inslag bij die Scandinavische bands. Ook bij ‘Kosmoratik’ hebben ze twee zeer sterke stemmen ter beschikking met Lise Lotte Ågedal en Eivind Johansen, die meestal de lead vocals voor zijn rekening neemt.

Dit debuutalbum begint met de titeltrack “Bridges And Boats”, een zo goed als volledig akoestisch gebrachte ballad, net als het daarop volgende nummer “Metadata”. Tien liedjes staan er op deze sfeervolle plaat met voornamelijk rustig en sober georkestreerd singer-songwriterwerk zoals in “Be Here Now”, het door Lise Lotte gezongen en met strijkers gedrapeerde liefdesliedje “Be” en onze favoriete track “Body Of The Song” waarvan u ook kunt genieten via bijgevoegde video.

Ook heel sterk is het nummer “Anchor And Compass (Classic Rock)” dat als een zachte pianoballad van start gaat, maar geleidelijk aan uitgroeit tot een mooi georkestreerd epos waarin beide vocalisten in duetvorm excelleren. Daarna volgt nog zo’n mooi popliedje met “Strangest Dream” dat Lise Lotte solo zingt en dat als eerste single uit dit nieuwe album werd gelanceerd.

Aan het einde van deze plaat wordt er rustig afgesloten met een zeer sober en intimistisch gebracht liedje dat “Father’s Day” heet en dat door het trio wordt opgedragen aan alle vaders op deze wereld, of ze nu in de van luxe overlopende landen wonen, in de door waanzin gedreven oorlogsgebieden of in de noodlijdende Afrikaanse landen. Het vormt een zeer mooi einde aan een heel knappe plaat van een groep waar we graag snel wat meer zouden van willen horen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video