DAVID ALLEN HAMMOND – THE SAPPHIRE SUN

David Allen Hammond is een singer-songwriter en multi-instrumentalist die geboren werd in de woestijnachtige omgeving van New River, Arizona en die nadien verhuisde naar Texas, waar hij gedurende de voorbije twintig jaar intensief samenwerkte met lokale artiesten. Daarvan is Jimmie Dale Gilmore tot op heden de meest intensieve partner gebleken, maar ook Butch Hancock, Kevin Welch, Jimmie LaFave en Joe Ely konden op zijn support rekenen.

In 2002 bracht hij een eerste album op de markt onder de titel “Life Lines” met daarop vijf nummers die hij samen met Jimmie Dale Gilmore had geschreven. Het duurde tot 2013 vooraleer er een opvolger voor die debuutplaat kon worden afgeleverd door de release van de cd “The Sapphire Sun”, een plaat die hij afwerkte in zijn nieuwe verblijfplaats New York City en die geïnspireerd werd door een gedicht “Dear Sapphire Sun” van Jeanie Putnam, een dichteres die trouwens ook harmony vocals bijdraagt aan deze plaat.

Op dit album brengt David Allen Hammond een mengeling van eerder akoestische nummers met rocksongs in Americana-stijl. Tekstueel verhaalt hij vanuit zijn eigen levenservaringen die hij op dichterlijke wijze in knappe songteksten heeft omgezet. De songs zijn allemaal eigen composities op één nummer na: “Junk”, een song van de bij ons nog onbekende singer-songwriter Tom Proutt.

Andere knappe tracks uit “The Sapphire Sun” zijn de samen met dezelfde Tom Proutt gecomponeerde murder ballad “Pegleg John”, countrydeuntje “Faster Than The Sun”, bluesrockers “Legal-Safe-Free” en “Foolish Heart”, “Lady Blues”, gitaarsong “Viper’s Tooth”, het akoestische “Time Out Of Memory” en folkrockers “The Poseidon Adventure” en “Oracle Of The Winter’s Dream” waarmee dit album begint.

Ook het feit dat David Allen Hammond bijna alle instrumenten op deze tracks zelf heeft ingespeeld, verdient een speciale vermelding. Daarnaast zorgde Andy Spall voor extra drumwerk en percussie, David Webb speelde Hammondorgel, Mark Dudrow speelde cello en Justin Dean viool. Of we nu weer tien jaar zullen moeten wachten op een volgende plaat van deze artiest is niet duidelijk, maar het hoeft voor ons zeker niet zo lang te duren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hydra’s Teeth Records