GLASS HOUSE – LONG WAY DOWN

Hun muziekgenre noemen Mark Vickness en David Worm van het al in 1989 geformeerde duo ‘Glass House’ zelf ‘acoustic fusion’, maar vele luisteraars zullen hen eerder onder de noemer pop en rock klasseren. De uit de Amerikaanse havenstad Oakland in de staat Californië afkomstige muzikanten halen voor hun derde album “Long Way Down” de nodige inspiratie bij grote artiesten zoals Sting, Dave Matthews en Peter Gabriel.

Op deze op debuutplaat “Why Follow” uit 1995 en diens opvolger “Questions” uit 2001 volgende plaat brengt het duo tien nummers waarvan ze er zelf negen hebben gecomponeerd. De enige cover op het album is de door ‘The Band’-legende Robbie Robertson geschreven song “Broken Arrow” uit zijn eerste titelloze soloalbum van 1987.

Robertson had dit nummer destijds geschreven voor Richard Manuel, zijn collega bij ‘The Band’ die in 1986 zelfmoord had gepleegd. Op de originele versie van deze song zingt Peter Gabriel trouwens mee met Robbie Robertson en de twee muzikale heren van ‘Glass House’ brengen hier een zeer beluisterwaardige versie van dat intieme liedje.

Maar ook tussen hun eigen composities zitten enkele songs die meer dan de moeite waard zijn, zoals het openingsnummer “Build A Bridge”, de laid back gezongen titelttrack “Long Way Down’ (zie video), het ritmische “Bring Me The Hammer” en de zachte ballads “Thank You” en “For Now” waarin we vrij persoonlijke songteksten kunnen horen. De laatste song op deze plaat is een naar zachte ballad omgevormde versie van hun funky hit “Questions”, de titeltrack van hun vorige album. Persoonlijk houden we veel meer van deze grondig herwerkte versie dan van het origineel op de cd uit 2001.

We willen tot slot ook nog even meegeven dat het duo in de opnamestudio ruimschoots instrumentaal werd ondersteund door het ‘Turtle Island String Quartet’, enkele studiomuzikanten op bas en drums, Mads Tolling op viool en R&B-zangeres Ashling ‘Bisquit’ Cole en zanglerares Juliana Graffagna als vrouwelijke backing vocalisten. “Long Way Down” krijgt dus van ons de waardering ‘leuk plaatje’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video