THE ALEX TJOLAND BAND – SILENT REVELRY

Tja, die feestdagen in december zullen we waarschijnlijk toch weer niet kunnen vermijden. Die wat opgefokte, sfeervolle eindejaarsperiode met Kerstmis en Nieuwjaar zal weer eindeloos opgevrolijkt worden met oerklassieke kerstmuziek die na een tijdje je strot figuurlijk (en soms zelfs letterlijk) uit zal gaan komen.

Voor de zowat 70.000 inwoners van het Amerikaanse stadje Warner Robins in de staat Georgia wordt er dezer dagen een alternatief geboden door de christelijke Methodistengemeenschap die over een eigen zeskoppige muziekgroep beschikt in de vorm van de in 2006 opgerichte ‘The Alex Tjoland Band’. Als doel hebben ze zich gesteld om God te verheerlijken terwijl ze bezig zijn met te doen wat ze het liefst van al doen: zingen en optreden.

Alex Tjoland zelf is een percussionist en naast twee gitaristen, een bassist en een pianist wordt al het zangwerk op hun liedjes verzorgd door Rachel Elkins. In 2011 verscheen hun eerste plaat onder de titel “Shot At Redemption” en nu krijgen we elf tracks op hun meest recente plaat “Silent Revelry” die speciaal voor de feestdagen werd uitgebracht.

Op dat album staan traditionele kerstliedjes zoals “Silent Night” naast zelf gecomponeerde en christelijk geïnspireerde nummers die ‘The Alex Tjoland Band’ in hun kerk voor de aanwezige gelovigen brengen.

Daarbij gaan ze rockmuziek niet uit de weg zoals in de nummers “Mercy” en “Blind Man” dat zelfs in twee verschillende versies op de tracklijst van deze cd staat. Zelf zeggen ze dan ook op hun ‘Facebook’-pagina dat ze worden beïnvloed door de muziek van o.a. ‘The Beatles’, Bruce Springsteen, ‘R.E.M.’ en zelfs pure rockgroepen als ‘Foo Fighters’, ‘Led Zeppelin’ en ‘The Rolling Stones’.

De titeltrack “Silent Revelry” en “An Angel Said To Mary” zijn zachte pianoballads en “God In Us, Emmanuel” wordt als een moderne popsong gepresenteerd. Zeemzoet is het door accordeonklanken overheerste nummer “This Picture Of You” en ook het door gitarist Bo Simmons gezongen liedje “Magazine (For Angie)” lijkt ons wat te stroperig en klef. Wat mij betreft is het zoals hun grote voorganger zelf al smekend pleegde te zeggen: ‘Heer, laat deze beker aan mij voorbijgaan’.

(valsam)

Artiest info
   
 

CD Baby