RAYNA GELLERT – OLD LIGHT: SONGS FROM MY CHILDHOOD & OTHER GONE WORLDS

Dertien jaar geleden verscheen het album “Ways Of The World”, de allereerste soloplaat van de Amerikaanse violiste Rayna Gellert & Friends. Het was een verzameling van klassiekers in het genre waarop zij samen met een serie gastmuzikanten haar vioolklanken liet weergalmen.

De nu bijna 38-jarige Rayna Gellert stamt uit North-Carolina en is de dochter van violist en banjospeler Dan Gellert. Ze genoot van een opleiding als klassieke violiste en ze was in die hoedanigheid van 2003 tot 2009 actief bij de ‘old time music’-formatie ‘Uncle Earl’, een groep die enkel uit vrouwen bestond. Vier jaar geleden ging ze dan werken aan een solocarrière wat resulteerde in een eerste plaat “Starch & Iron” die ze samen met gitariste Susie Goehring opnam.

Na haar eerste soloalbum in 2000 heeft het dus dertien jaar geduurd vooraleer Rayna Gellert met een tweede soloplaat op de proppen is gekomen. Dat album heet “Old Light – Songs From My Childhood & Other Gone Worlds” en ze brengt hier gedurende een veertigtal minuten tien nummers. Vijf nieuwe eigen composities en vijf herbewerkte traditionals, waarop zij instaat voor het vocale werk en natuurlijk ook viool speelt op een 100 jaar oud instrument van haar overgrootvader langs moeders zijde.

Deze zelf geproduceerde plaat begint met het nummer “Nothing” (zie video) waarop haar vader Dan Gellert op de banjo speelt. Bij de mooiste tracks uit dit album rekenen wij haar eigen songs “In The Ocean”, “The Stars” en “Fly To Me” en de traditionals “1845” en “The Fatal Flower Garden”, stuk voor stuk sereen en sober gebrachte folkballads.

Het gitaarspel wordt op het hele album verzorgd door Nathan Salsburg. Jon Estes en Kevin Kehrberg spelen op bas en Jamie Dick zorgt voor drums en percussie. Rayna Gellert zegt in een interview dat ze zichzelf altijd enkel als een instrumentalist heeft beschouwd, maar haar vocale capaciteiten mogen er ook wel wezen, getuige daarvan haar zangprestatie op dit album “Old Light – Songs From My Childhood & Other Gone Worlds” dat in het folkmilieu een mooie toekomst tegemoet mag zien.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: StorySound Records

video