THE SLYTEST – GET YOUR FRONT ROW SEAT TO THIS TRAINWRECK

We weten niet of ze het er bewust om doen in Zweden, maar na de cd “Novella” van ‘A Beautiful Friend’ krijgen wij hier alweer een slechts 8 songs tellende en amper een half uurtje durende nieuwe plaat van een Zweedse groep voor een recensie aangeboden.

Deze keer gaat het om de formatie ‘The Slytest’ uit Stockholm die na de release in 2012 van een eerste single “Winning Without Playing”, gevolgd door een vier songs tellende ep op vinyl en een tweede single “The Ego Song” nu op de proppen komt met hun debuutplaat “Get Your Front Row Seat To This Trainwreck”.

‘The Slytest’ zijn leadzanger en multi-instrumentalist Dan Axelsson, gitarist-bassist Simon Larsson, toetsenist Eric Bergwall, drummer Mikael Hassel en saxofoniste en backing vocaliste Katja Lobas. Hun muziek bestaat uit retrorockliedjes die zijn inspiratie haalt bij de rocksongs uit de jaren ’60 en ’70. Lekker swingende nummers met regelmatig een muzikaal intermezzo op saxofoon door Katja Lobas. Zoals in het openingsliedje “Rock’n’Roll Heaven” dat onlangs als tweede single na het vrolijke popdeuntje “The Ego Song” uit deze cd werd gelanceerd. Of zoals “Like It” waarbij het voor iedere luisteraar moeilijk zou moeten zijn om rustig te blijven zitten.

Maar Dan Axelsson schrijft ook rustigere ballads met als ultieme voorbeeld het emotioneel gebrachte nummer “Concrete Love” waarin wij heel wat vergelijkingspunten menen te kunnen zien met het werk van Robin Proper-Sheppard en zijn alter-ego ‘Sophia’. En ook ‘doo-wop’-liedje “F M H T R n R” (staat voor “Fading My Heart To Rock’n’Roll”) is een pertinente meezinger, net als de aanstekelijk rockende afsluiter “Family Desperation”.

Enkel het feit dat we na amper 27 minuten al klaar zijn met deze plaat kan als een puntje van kritiek worden meegegeven, maar voor een debuutplaat is “Get Your Front Row Seat To This Trainwreck” van ‘The Slytest’ over de hele lijn een absolute meevaller die naar een spoedig vervolg doet snakken.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

amazon