FELIX VAN CLEEFF – THE CRIMSON SEA

Felix Van Cleeff is een Nederlander die momenteel in New York vertoeft om er aan een film te werken. Hij heeft met “My Bethesda Angel”, “Black Dog”, “Het Violette Uur” en “De Vreemdeling” al twee middellange en twee kortfilms op zijn palmares staan. Toch gaan we het hier niet over zijn regisseursactiviteiten hebben, maar over zijn tweede belangrijke bezigheid, namelijk de muziek.

In 2011 verscheen een eerste studioplaat van hem op de markt die de wat macabere titel “I’ll Come To Your Funeral” kreeg. Vorig jaar volgde dan een zes songs tellend ep-tje dat “Into The Dark” heette. Nu is er echter een splinternieuwe full-cd van Felix Van Cleef klaargestoomd. Deze keer is dat een volwaardig georkestreerde plaat die “The Crimson Sea” heet en die negen nummers bevat.

Felix Van Cleef speelt zelf op piano en op akoestische en elektrische gitaar bij deze liedjes, terwijl albumproducer Floyd Raynor de andere instrumenten voor zijn rekening neemt, met uitzondering van viool (Anne Bakker), cello (Mark van Rhijn) en saxofoon (Mark de Jonge). Caramay Schmelzer zorgt voor de bijpassende vrouwelijke backing vocals bij enkele tracks op deze plaat.

De eerste single uit deze nieuwe cd is het nummer “Babylon” waarvan we de officiële video met heel wat vrouwelijk naakt (waarschuwing en/of uitnodiging) aan deze recensie hebben toegevoegd. Andere liedjes gaan over o.a. waanzin in “Borders Of Your Mind”, over liefde in “Beautiful Stranger” en in “Fireflies”, over verdriet in “Into The Light”, over de dood in “When My Time Has Come” en over eenzaamheid in “Sometimes A Man (Home)”.

Meestal is de gehanteerde muziekstijl onder poëtische en klassiek klinkende pianoballads onder te brengen, maar in “Babylon”, in titeltrack “The Crimson Sea” en in “Not Crazy Enough” wordt het songritme toch wel behoorlijk opgedreven in de richting van hedendaagse rockmuziek. Minpuntje is de beperkte vocale reikwijdte die Felix Van Cleeff met zijn stem weet te realiseren, maar “The Crimson Sea” blijft desondanks een zeer genietbare plaat van een groot creatief talent uit Nederland.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video