HOWLIN’ BILL - MIDNIGHT HERO

De blues kent de laatste jaren een serieuze heropleving in België, een gegeven dat wij uiteraard toejuichen. We gaan, uit angst er te vergeten, geen namen aanhalen van artiesten die hier wezenlijk toe bijdragen maar één van de vaandeldragers is toch wel zeker Howlin’ Bill. Het zal u wel niet onbekend zijn dat Howlin’ Bill winnaar was van de eerste Europese Blues Challenge in Berlijn twee jaar geleden. Een challenge waar hij trouwens namen als Meena en King Mo achter zich liet!

De man, wiens naam afgeleid is van Howlin’ Wolf heeft in zijn carrière al een paar albums op de markt gegooid die in iedere verzameling van de bluesliefhebber moet terug te vinden zijn. Vijftien jaar is hij intussen bezig met zijn doodeerlijke, rauwe , recht voor de raap Blues. De meeste van zijn songs schrijft hij zelf of is hij co-auteur van. Dit gegeven op zich is al opmerkelijk, zeker als je de geest van die songs blindelings in de heerlijke jaren 50 en 60 in Chicago zou gaan situeren. Om dit lustrum te vieren brengt het uitstekende Music Avenue een overzicht uit van ’s mans carrière. Op het dubbel album “Midnight Hero”, krijg je alle hoogtepunten uit de 3 studioalbums en vinyl EP op deel 1 te beluisteren. De tweede schijf is het integrale AB concert dat intussen toch al wel redelijk legendarisch mag genoemd worden.

De aanstekelijke muziek is een schitterende mix van Blues, Rock ‘N’ Roll, Rockabilly, Rhythm’n’Blues en zeg maar, met wat boogierock gekruid en maakt snel duidelijk waarom de man als een absolute mijlpaal in de Belgische Bluesscène mag beschouwd worden. Gezegend met een fraaie stem, een entertainer pur-sang, humorist (luister maar eens wat dieper naar zijn teksten, een fenomenaal harmonicaspeler èn een uitstekend songwriter. Wim De Vos aka Howlin’ Bill is dit allemaal in één persoon!

De eerste disk is een bloemlezing dus van zijn voorgaande releases, netjes verdeeld met vier tracks van elke uitgave. Het prima debuut “Cool It !” is met onder meer het fantastische “Gone To Soon” als opener van dienst en publiekslieveling “Foxy Little Lady” vertegenwoordigd. Uit het indertijd al het goede bevestigende “Strike” werden kleppers als “Circus Is Coming To Town” en “Need A Ride” uitgekozen. Uit de vinyl EP “Howl”, waarvan we vermoeden dat niet alle fans ze in huis hebben, werden onder andere het swingende “A Date With The Devil”, de gebroken hart blues met gevoelige gitaarlicks “Get Outta My Life” en het rockende “Night Nurse” gekozen. Als laatste gedeelte van de eerste schijf vier nummers uit het eveneens uitstekende “Date With The Devil”. Onze twee favorieten hiervan zijn het stevige “Rat Race” met die heerlijke slide erin verweven en de dreigende slowblues “Howl”. Maar eigenlijk mogen we dit niet schrijven want dan vergeten we nog “My Baby” te vermelden, stomende blues met die pompende mondharmonica!

De tweede schijf herbergt dus het , zoals vermeld legendarische, “Live At The Ancienne Belgique”. Een plaat toendertijd opgenomen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de band. Voor de gelegenheid versterkt met extra backing vocals. Zestien nummers pure topkwaliteit en de band op haar best. Met het geweer tegen ons hoofd willen we er wel één track uitkiezen. “Don’t You Know” is, met het meesterlijke duet tussen Bill’s jammerende bluesharp en Little Jimmy’s scheurende gitaar nu al een klassieker te noemen. Deze laatste werd het vele toeren en de lange verplaatsingen wat beu en verkoos de stok door te geven aan Rico Vega.

U kan met deze nieuwe gitarist snel kennismaken want de band gaat nu op toernee doorheen Benelux om deze release te promoten. Onnodig te zeggen dat u dit niet mag missen.

Luc Meert

Zaterdag 26 okt - Cafe BP – Gemeenteplein 3 2640 Mortsel
Zondag 10 nov - Cafe Den Engel  - Grote Markt 3 2000 Antwerpen      
Donderdag 28 nov - Blues in the Box – MEC Staf Versluys  Kapelstraat 76 8450 Bredene
Zondag 8 dec - Cafe De Fles – Spuistraat 8 3201 Spijkenisse (NL)


Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard Records
Distr.: Music Avenue

video